NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Koje su najbolje i najgore ribe za vaše zdravlje?

Nutricionisti se neretko kunu u ribu, kao namirnicu koja pruža niz zdravstvenih prednosti.

Pošto je riba bogata esencijalnim hranljivim materijama kao što su omega-3 masne kiseline, visokokvalitetni proteini i niz vitamina i minerala, ona je obično zdrav izbor u sveukupnoj uravnoteženoj ishrani.

Međutim, nije svaka vrsta ribe preporučljiva sa nutritivne perspektive.

- Nisu sve ribe jednake kada je u pitanju njihov doprinos ishrani, tako da bi odabir specifičnih riba mogao biti korisniji za vaše zdravlje - poručila je Mišel Rutenštajn, kardiološki dijetetičar na EntirelyNourished.com.

Postoje ribe koje zaslužuju redovno mesto na vašoj trpezi, ali i one koje treba izbegavati.

"Najbolja" riba za vaše zdravlje:

Losos

Postoje dobri razlozi zašto ovu ribu mnogo vole zdravstveni radnici.

- Losos je najzdravija riba, sa visokim sadržajem omega-3 masti, koje pomažu kardiovaskularnom zdravlju i zdravlju mozga, a takođe ima visok sadržaj proteina - rekla je Lauri Rajt, registrovani dijetetičar i nutricionista i profesor na Univerzitetu Južne Floride.

Rajt je rekla da istraživanja pokazuju da potrošnja omega-3 masti smanjuju mogućnost razvijanja srčanih bolesti.

- Dalje, omega-3 obezbeđuje smanjenje visokog krvnog pritiska i značajno smanjenje triglicerida - rekla je Rajt.

- Pored kardiovaskularnih prednosti, omega-3 takođe imaju antiinflamatorna svojstva, što ih čini korisnim za one koji pate od artritisa - dodala je.

Zbog svih ovih i više razloga, verovatno je dobra ideja da u svoju ishranu dodate hranu obogatite omega-3 mastima, bilo da one potiču iz morskih plodova o kojima se ovde govori ili putem oraha, lanenog semena i prokelja. Naravno, ako je vaš lekar saglasan sa tim.

Ostrige

Srčite i grickajte ove dobre školjke, kažu nutricionisti.

- Ostrige, poput lososa i sardina, imaju visok sadržaj omega-3 masti, a takođe i gvožđa. One su takođe dobre za životnu sredinu. Ipak, jedno upozorenje — nikada ne konzumirajte sirovu morsku hranu - rekla je Rajt.

Sardine

Кao što je Routenštajn primetila, sardine su bogate EPA i DHA, omega-3 masnim kiselinama, koje imaju antiinflamatorne koristi za zdravlje srca.

- Sardine takođe imaju jedinstven nutritivni profil jer su bogate kalcijumom, koji pomaže zdravlju kostiju i pravilan rad srca - rekla je ona.

Pored toga što hvali sardine jer su prepune omega-3 masti, Rajt dodaje da one imaju visok sadržaj vitamina D i da su takođe jeftine.

Iverak

Iverak je bogat selenom, po Routenštajnovoj, koji je antioksidans za srce i koji smanjuje upale i oksidativni stres.

- Iverak je takođe dobar izvor vitamina B6, koji je koristan za zdravlje imuniteta, nerava i jetre - dodala je ona.

Crveni sneper

Ne tako popularna riba na ovim prostorima, crveni sneper je bogat izvor kalijuma.

- Kalijum pomaže u poboljšanju krvnog pritiska i zdravlja arterija - rekla je Routenštajn, napominjući da je ova riba takođe dobar izvor proteina i vitamina B.

"Najgora" riba za vaše zdravlje:

Riba list

Riba list nosi rizik od brojnih kontaminaccija, a ima malo mnogih hranljivih materija koje su zdrave za srce kao što su omega-3, kalijum i magnezijum, upozorila je Routenštajn.

- Takođe ima visok sadržaj natrijuma u odnosu na kalijum, što može povećati nivo krvnog pritiska - rekla je ona.

Uzgajana tilapija

- Još jedna riba od koje biste trebalo da se klonite je uzgajana tilapija, koja sadrži visoke nivoe opasnih supstanci, antibiotika i omega-6 masnih kiselina koje mogu negativno uticati na zdravlje - rekla je Routenštajn.

Narandžasta gruba

Takođe poznata i kao crvena hrapava, ova riba nije toliko popularn na našim prostorima, a to i nije tako loše.

- Ova riba ima dug životni vek, što znači da često sakuplja mnoge zagađivače tokom svog života, uključujući visok nivo žive - rekla je Rajt.

Ajkula

Ribolov na ajkule nije dobar ni za vaše zdravlje, baš kao ni za životnu sredinu, kažu stručnjaci, prenosi "Fox News".

- Ajkula ima veoma visok sadržaj žive, koja je neurotoksin. Trudnice i deca bi trebalo da je u potpunosti izbegavaju. Dalje, populacija ajkula opada i trebalo bi se uzdržati od ribolova - rekla je Rajt.

Napomena o tunjevini

Tunjevina, dodaju, može biti kontroverzna kao namrinica.

- Tunjevina je bogat izvor vitamina B6 i B12, koji pomaže u održavanju imunološkog, hormonskog i nervnog zdravlja - rekla je Rajt.

- Međutim, tunjevina nije sjajan izvor antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina - dodaje.

- Ona takođe sadrži i visok nivo žive, pa ako uživate u njoj, pokušajte da je ograničite na jedan ili dva puta nedeljno - nastavila je ona.

Zbog visokog sadržaja žive, određene populacije, kao što su mala deca i žene koje su trudne ili doje, možda će morati da je potpuno izbegavaju.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još