Ambasada Italije u Beogradu upriličila gala veče povodom "Nedelje italijanske kuhinje u svetu 2023" (FOTO)

U sredu je u rezidenciji ambasadora Italije u Srbiji Luke Gorija, organizovan događaj povodom Nedelje italijanske kuhinje u svetu 2023. Bilo je to posebno veče, osmišljeno da se predstave proizvodi vrhunskog kvaliteta italijanske Regije Veneto, partnera ovogodišnje manifestacije u Srbiji, u prisustvu predsednika Regije Veneto Luke Zaje. Jela, sva isključivo tipična za ovu regiju, koje je pripremio restoran "Al Pjopeto" iz mesta Romano D'ezelino (Vićenca), bila su protagonisti večeri kojoj je prisustvovao ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, kao i italijanski i srpski predstavnici institucija, kompanija i kulturnog života. Događaj je obogatio nastup italijanskog pevača, poreklom iz Treviza, Matije Zanate, koji je izveo poznate italijanske pesme Bočelija, Luča Dale i drugih.

- Odlučili smo da posebnu pažnju posvetimo regiji Veneto u svetlu njenog specijanog odnosa sa Balkanom, a naročito sa Srbijom, gde su njeni preduzetnici investirali i jedna su od najaktivnijih i najzastupljenijih regionalnih zajednica - rekao je italijanski ambasador, Luka Gori, na početku večeri.

- Italijanska kuhinja, koja je kandidat za UNESCO listu svetske baštine jedan je od kulturnih izraza u kome je sublimirano nasleđe italijanske regionalne raznolikosti - dodao je Gori.

- Želim da se zahvalim ambasadoru Goriju i celokupnoj diplomatskoj strukturi Ambasade na pozivu i organizaciji ovog događaja. Srbiju i Veneto povezuje duga tradicija prijateljstva i trgovinske razmene. Svaka inicijativa koja može dodatno da produbi zajedničku kulturu, tradiciju i proizvode koji čine deo našeg identiteta, može biti samo toplo pozdravljena. Ekonomska i trgovinska razmena između srpskih kompanija i onih iz Veneta razvija se i raste: važno je da ih prati i efikasna mreža asistencije i usluga - istakao je predsednik Zaja u svom pozdravnom govoru.

Izvor: Ambbelgrado.esteri.it
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još