Ambasada Italije u Beogradu obeležila 100 godina svog zdanja u Birčaninovoj (FOTO)

Ambasada Italije u Beogradu obeležila je stogodišnjicu polaganja kamena temeljca za svoju zgradu, lansiranjem brenda "Birčaninova@100".

Izgradnja zdanja u Birčaninovoj ulici započeta je 1924. godine, po nalogu tadašnje kraljice Italije Jelene od Crne Gore.

Događaju su prisustvovali supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života.

U svom pozdravnom govoru ambasador Italije u Srbiji Luka Gori naveo je da mu je drago što ovo zdanje okuplja sve ljude kojima je stalo do srpsko-italijanskih odnosa i podsetio da rezidencija pokazuje kako je kraljici Jeleni bilo stalo do odnosa sa našom zemljom.

- Ova rezidencija je dom prijateljstva između Italije i Srbije - poručio je Gori.

Istakao je da je ovaj prostor godinama svedočio o razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje i naveo da je to mesto koje Srbi i Beograđani vole da posećuju.

Gori je naveo da je za Italiju Srbija uvek bila "Zapad Istoka", zemlja bogata kulturom, koja čini sastavni deo evropske civilizacije, prenosi Tanjug.

Poručio je da će Italija raditi na tome da Srbija postane punopravni član EU i istakao ulogu u širenju svesti u okviru EU o potrebi proširenja Unije.

Podsetio je da ove godine obeležavamo i 145 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Italije i Srbije i 15 godina od potpisivanja deklaracije o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Gori je najavio i projekat restauracije rezidencije, kako bi ona postala energetski održivija.

Foto: Goran Zlatković

Ambasadoru Goriju je supruga predsednika Srbije Tamara Vučić uručila poklon, knjigu "Paviljon Serbia u Rimu 1911" Slobodana Danka Selinkića.

Ova knjiga pokušava da rekonstruiše izgled srpskog paviljona na međunarodnoj umetničkoj izložbi u Rimu 1911. godine, zgrade čiji su autori bili vajar Ivan Meštrović i arhitekta Petar Bajalović i koja je predstavljala svojevrsno prvo simbolično javno mesto buduće jugoslovenske države i prvi primer jugoslovenske moderne arhitekture.

Arhitekta Silvija Gavioli predstavila je arhitektonske i umetničke lepote zgrade ambasade, čiji izgled predstavlja, kako je istakla, "dijalog između Italije i Srbije".

Dizajner Filipo Kanata predstavio je projekat osvetljenja zgrade, čiji cilj je dodatno valorizivanje značaja ovog zdanja.

Supruga italijanskog ambasadora Euđenija Gresta predstavila je život Jelene, poslednje italijanske kraljice, žene za koju je rekla da je bila vrlo voljena zbog svog humanitarnog rada i dobročinstva i koja je, kako je Gresta istakla, predstavljala pravi primer ženskog osnaživanja.

Gresta je najavila uspostavljanje nagrade koja će nositi ime Kraljice i koja će biti dodeljivana ženama angažovanim u humanitarnom radu.

Glumica Ivana Žigon izvela je pozorišni monolog o kraljici Jeleni, rođenoj u porodici Petrović-Njegoš, sa crticama iz života te crnogorske princeze i italijanske kraljice.

Ove godine se navršava 100 godina od smrti čuvenog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, u čiju čast su studenti Fakulteta muzičke umetnosti večeras izveli kratke arije iz njegovih Opera.

Predstavljen je i rad kluba "Prijatelji Birčaninove", koji će okupiti prijatelje ambasade Italije u Srbiji, kako bi podržali rad na konverzaciji mobilijara i umetničkog bogatstva zdanja.

Izvor: Politika.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još