Emir Šišić na uslovnoj slobodi

BEOGRAD, 9. maja - Okružni sud u Novom Sadu odobrio je molbu pilotu bivše JNA Emira Šišića za uslovni otpust i on od danas više nije u zatvoru.
 
Emir Šišić je osuđen jer je 1992, tokom ratnih dejstava na prostoru bivše SFRJ, oborio helikopter Evropske zajednice, u kojem su poginuli četvorica italijanskih i jedan francuski diplomata. Sud je odlučio da uslovno pusti Šišića uprkos tome što je Ministarstvo pravde Srbije dalo garancije Ministarstvu pravde Italije, gde je Šišić služio kaznu, da on neće biti pušten na slobodu kada bude izručen Srbiji.

U saopštenju za javnost sud je naveo da je imao u vidu mišljenje stručnog tima zatvora u Sremskoj Mitrovici, a posebno činjenicu da je osuđeni radne zadatke izvršavao samoinicijativno, iako je ocenjen kao nesposoban za rad, da nije disciplinski kažnjavan niti opominjan, te da se ne radi o kriminalno orijentisanoj ličnosti.

Kako je navedeno, sud je utvrdio da je svrha kažnjavanja postignuta, te da se osnovano može očekivati da će se osuđeni na slobodi dobro vladati.

Prilikom izlaska iz zatvora, na novinarsko pitanje - da li je pravda zadovoljena, Šišić je sa suzama u očima odgovorio: "Nije niti će ikada biti".

N.D.

Pogledajte još