Uložite na pravi način u ugostiteljski biznis

Ugostiteljska delatnost je jedna od najperspektivnijih i najprofitabilnijih privrednih grana, ali i jedna od najzahtevnijih i najkonkurentnijih. Da biste uspeli u ovom poslu, potrebno je da uložite pametno i kvalitetno. U ovom članku ćemo vam dati neke savete kako da to uradite.

Ne štedite na opremi

Jedan od ključnih faktora uspeha u ugostiteljstvu je oprema koju koristite. Ona mora biti funkcionalna, pouzdana, higijenska i estetski privlačna. Ne štedite na kvalitetu opreme, jer će vam se to višestruko isplatiti na duže staze.

Oprema koja se često kvari, koja nije adekvatna za vašu delatnost ili koja ne zadovoljava standarde bezbednosti i zdravlja, može vam doneti mnogo problema, troškova i nezadovoljnih gostiju.

Rashladne vitrine i frižideri za piće

Svežina hrane je apsolutno obavezna stavka i glavni preduslov za ukusno jelo, o kojoj god vrsti restorana da se radi. Rashladne vitrine će tako biti vaša desna ruka u ispunjavanju ovog uslova.

Ništa manje važan aspekt vašeg ugostiteljskog objekta od hrane nisu pića. Stoga je važno da ovaj deo ponude vašeg objekta bude čuvan, ali i prezentovan adekvatno.

Frižideri za piće su i vaš izlog, jer privlače pažnju gostiju i utiču na njihov izbor, pa na samom kraju i na profitabilnost. Zato birajte modele koji su modernog dizajna, koji imaju dobru rasvetu i koji ističu vašu ponudu.

Dobrim odabirom, kvalitetnih rashladnih uređaja zagarantovana je odlična usluga, a vašem osoblju ste umnogome olakšali posao. Prilikom odabira i rashladnih vitrina i frfižidera za piće, vodite se principima: energetske efikasnosti, funkcionalnosti i prezentnosti.

Nameštaj u skladu sa konceptom ugostiteljskog objekta

Vaš ugostiteljski objekat mora da ima temu i koncept, u suprotnom biće neprepoznatljiv. Čitav nameštaj, dekorativni detalji, čak i escajg moraju biti u skladu sa konceptom restorana. Ponekad vas ovo može koštati više, pogotovo ukoliko se odlučite za takozvani fine dining restoran, gde će svi pomenuti detalji morati da budu elegantni i skupoceni.

U slučaju da otvarate restoran koji će bazirati na jelima iz jedne zemlje, odaberite sve one element koji asociraju na tu zemlju. Potrudite se da pronađete autentične predmete. I ovo vas može koštati nešto više, ali će vam ova investicija uzvratiti prepoznatljivošću vašeg mesta i prilikom da postane simbol autentičnosti.

Kuhinja je srce i duša svakog ugostiteljskog objekta

Kuhinja je poslednje mesto gde bi trebalo da štedite. Koliko god drugih slova ispunili, ukoliko gosti ne dobiju zadovoljvavajući kvalitet sve pada u vodu. Takav kvalitet moguće je da dođe samo iz dobro opremljene kuhinje.

Kako će ta kuhinja da izgleda i bude opremljena zavisiće od namene vašeg restorana ili hotela. Naš savet je da pored odabira kvalitetnih elementa, obratite pažnju i na prostor, pa da element birate tako da ne zauzmu previše prostora, kako bi vašem osoblju onemgućili rad.

Ventilacija u kuhinji je takođe važan element i bitno je da bude dobro instalirana. Jer poslednja stvar koju želimo jeste da ugostiteljski objekat napuštamo sa mirisom mnoštva jela na našoj odeći.

Od kvaliteta osoblja zavisiće kvalitet usluge

Drugi važan aspekt ugostiteljskog biznisa je osoblje koje zaposlite. Ono je vaše ogledalo, jer predstavlja vaš ugostiteljski objekat i komunicira sa gostima. Zato je neophodno da osoblje bude profesionalno, ljubazno, komunikativno i spremno da izađe u susret svakom zahtevu gosta.

Osoblje mora biti dobro obučeno, motivisano i nagrađivano za svoj rad. Takođe, mora biti timski orijentisano i usklađeno sa vašom vizijom i ciljevima. Osoblje koje je zadovoljno i koje uživa u svom poslu, prenosi tu energiju i na goste, koji će se osećati dobrodošlo i poštovano.

Kvalitetno osoblje koje zadovoljava sve navedene kriterijume će vas sigurno koštati više, ali će vam se vremenom sigurno isplatiti. Ukoliko ste ograničeni budžetom možete, za početak, uposliti radnike koji su dobro obučeni, ali sa nešto manje radnog iskustva, pa će samim tim i njihove usluge biti nešto jeftinije.

Pametno investirajte u marketing

Treći bitan element uspešnog ugostiteljskog biznisa je marketing. Marketing je način na koji promovišete vaš ugostiteljski objekat i privlačite nove goste. Marketing mora biti kreativan, originalan i prilagođen vašoj ciljnoj grupi.

Važi pravilo da nikada nije prerarno da krenete sa reklamiranjem vašeg posla. Tako je opcija da sa marketingom krenete i pre otvaranja vašeg ugostiteljskog objekta,a od samog otvaranja napravite događaj koji će biti sam po sebi reklama.

Marketing međutim mora biti i konstantan, jer se tržište i potrebe gostiju stalno menjaju.

Marketing možete raditi na različite načine, kao što su: oglašavanje u medijima, društvenim mrežama, internetu, flajerima, bilbordima, sponzorstvima, saradnjom sa drugim ugostiteljima, organizovanjem događaja, akcija, popusta, nagradnih igara, lojaliti programa, itd.

Ono što je danas obavezno kada se radi o marketingu jeste prisustvo na društvenim mrežama, i u digitalnom svetu generalno!

Ugostiteljski biznis je izazovan, ali i veoma isplativ, ako se pravilno vodi. Uložite na pravi način u opremu, osoblje i marketing, i videćete kako će vaš ugostiteljski objekat cvetati i rasti. Želimo vam puno uspeha u vašem poslu!

Izvor: Promo
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još