Samo cela fabrika na prodaju

Raspisivanje tendera za prodaju Industrije "14. oktobar" bilo je najpre najavljeno za početak februara, ali je, prema rečima predsednika Samostalnog sindikata Ljubiše Velimirovića, zbog stanja u kolektivu i političke situacije u zemlji bilo odloženo za kraj aprila, a kako stvari stoje, u maju se još ne zna da li će ga uopšte u dogledno vreme i biti. 

- Priče o tome da treba da se privatizujemo kao "Zastava" smo čuli nezvanično - kaže Velimirović. 

Inače, prvi pokušaj tenderske prodaje tog preduzeća propao je sredinom 2005. godine, jer nije bilo zainteresovanih kupaca, nakon čega je taj tender proglašen neuspešnim. Nakon toga je najavljeno ponovno raspisivanje prvog tendera. Velimirović kaže da su o tome u Ministarstvu ekonomije vođeni razgovori s pomoćnikom ministra Nebojšom Ćirićem. 

- Na tom sastanku zatražili smo podršku za otpis dugova, koji su i jedina prepreka za raspisivanje novog tendera i uspešnu privatizaciju − kaže Velimirović. Prema njegovim rečima, ni poslovodstvo Industrije ni Agencija za privatizaciju još nemaju tačan iznos dugovanja, ali procenjuju da ona iznose od 30 do 80 miliona dinara. 

- Mi smo još polovinom decembra prošle godine od Agencije dobili obećanje da će se kod Ministarstva ekonomije inicirati otpis dugova, a na sastanku s pomoćnikom ministra ustanovili smo da Ministarstvo o tome nije ni na koji način obavešteno − rekao je Velimirović. 

U "14. oktobru" trenutno je zaposleno oko 2.000 radnika, koji prosečno primaju nešto ispod 20.000 dinara mesečno. Za kupovinu "14. oktobra" u celini za sada je ozbiljno interesovanje pokazala samo rumunska "Tender grupa", koja je već kupila deo placa ove industrije za izgradnju fabrike lekova i sa čijim su se predstavnikom 6. februara sastali sindikat Industrije i Agencija za privatizaciju. Stav menadžmenta, radnika i reprezentativnih sindikata u kruševačkoj Industriji mašina i komponenata "14. oktobar", kaže Velimirović, jeste da se ovaj nekadašnji metalski gigant privatizuje kao jedinstvena celina, jer ako se prodaje u delovima, onda nema zajedničkog proizvoda, a i veliki broj radnika zajedničke službe ostao bi bez posla. Osim toga, država zaboravlja da za proizvodnju vojne tehnike, osim naše, nema druge fabrike u Srbiji. Najveći broj putara koji je ranijih godina od nas kupovao opremu, zahvaljujući državi koja je dozvolila uvoz polovne građevinske mehanizacije, više od nas ne kupuje mašine - kaže Velimirović. 

Pre privatizacije, koja će biti obavljena putem tendera, u planu je prodaja samo pojedinih objekata i opreme koji nisu u funkciji proizvodnje, radi poboljšanja finansijske situacije u preduzeću, predočio je Velimirović i dodao da je za te objekte "14. oktobra" zainteresovana Skupština opštine Kruševac. On kaže da preduzeće ima dobre poslove sa smederevskom kompanijom "Ju−Es stil Srbija“, zatim s rudarsko-topioničarskim basenom "Bor", Elektroprivredom Srbije i još nekoliko javnih preduzeća.

("Pregled")

Pogledajte još