RECEPT DANA: Čili kon karne

Sastojci:

- 500 g mlevenog junećeg mesa
- 1 pakovanje pelata od paradajza
- 2-3 kašike koncentrovanog paradajza
- 2 konzerve crvenog pasulja
- fondi za nalivanje
- 2 dcl crvenog vina
- 1 paprika
- 1 veća glavica luka
- 2 češnja belog luka
- čili u prahu
- so
- biber
- kumin
- jedna ljuta papričica (halapenjo)

Priprema:

U maslinovom ulju propržiti luk, sa belim lukom, dodati meso, čili u prahu (sve zavisi koliko ljuto jelo volite), probajte sa 1 kašičicom, naseckanu ljutu papriku (očišćenu od semenki).

Potom dodati papriku isečenu na kockice i još malo pržiti, zaliti vinom, zatim dodati koncentrovani paradajz, 1 dcl fondija i nastaviti kuvanje oko 15 minuta. Potom sipati pelat od paradajza, dodati so, biber, kumin i malo šećera (uvek kada je paradajz sastavni deo nekog jela), nastaviti sa kuvanjem oko 10-15 minuta.

Na kraju dodati crveni pasulj iz konzerve, kuvati još pola sata na laganoj vatri (čili treba da bude gust). Proveriti da li je potrebno dodati još nešto od začina prema ukusu. Služi se sa kukuruznim hlebom, gustom palentom ili krompirom pečenim u ljusci, tortiljama.

*U nekim receptima može se naći kukuruz, kao i veći broj začina, timijan, muskatni orah, cimet, kim, korijander, takođe i 2 kocke crne čokolade. To je stvar ukusa kao i vaše kreativnosti. Ukoliko ne nađete čili u prahu i halapenjo paprike, zamenite ih ljutom paprikom koja se može naći kod nas.

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još