ŠEST SUPERNAMIRNICA MORATE JESTI PAŽLJIVO: Šta se dešava ako se predozirate zdravom hranom?

Umerena ishrana je krljuč zdravlja. Ukoliko pazite na zdravlje, hranite se raznovrsno, ali umereno. To je savet svih nutricionista.

Evo šta se može desiti ako se predozirate zravom hranom:

1. Ako previše jedete sveže šargarepe u telu će se taložiti beta-karoten koji uzrokuje karotenemiju, bolest koja važu kožu boji u žućkasto. Postepeno nestaje kako se karoten prerađuje u telu i nema veće štete sem tog neobičnog tona kože.

2. Kombuča - kinesko piće koje je osvojilo svet jer povećava dobre bakterije u crevima. Međutim, kombuča sadži i jedinjenje koje se naziva fodmap, nusproizvod fermentacije kvasca koji, ako se konzumira u velikim količinama, može prouzrokovati nadimanje i probavne smetnje.

3. Previše vode može stvoriti neravnotežu eloktorlita što dovodi do prekomernog rada bubrega. U ekstremnim slučajevima može doći do nakupljanja vode u mozgu, što povećava pritisak na lobanju. Iako su veoma retka oba slučaja mogu da se jave kod sportista koji imaju kompulzivnu potrebu da se rehidriraju i kod bubrežnih bolesnika.

4. Avokado sadrži vlakna i veliku količinu vitamina. Takođe pomaže pri smanjenju lošeg holesterola, ali i održava ćelije zbog visokog sadžaja mono zasićenih mastil. Ali mast ostaje mast. Jedan avokado sadrži 240 kalorija, što je otprilike 10% do 20% čovekovog idealnog unosa kalorija. Prevelik unos kalorija dovodi do začepljenja arterija. Mera je pola ili jedan avokado dnevno.

5. Cvekla je sjajan izvor vitamina i minerala. Sadrži i mnogo azotnih oskida koje vaše telo pretara u nitrate koji pomažu pri snižavanju krvnog pritiska. Oni se zatim pretvaraju u nitozamine koji se takođe nalaze u mesu, što znači da mogu povećati šansu za razvoj bolesti. Zbog toga bi bilo najbolje da izbegavate veliki unos kombinacije cvekle i crvenog mesa.

6. Čia semenke su kvalifikovane kao superhrana zbog omega 3 masnih kiselina koje poseduju. Međutim, da biste dobili te omega 3 masne kiseline morate da pojedete oko 100 grama čia semenki. A 100 grama čia semenki sadrži oko 500 kalorija, što je približno isto kao jedan hamburger na kiosku brze hrane.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još