ALTERNATIVA OMILJENOM NAPITKU: Koja pića sadrže manje kofeina od kafe?

Kofein se u organizam najčešće unosi konzumiranjem napitaka poput kafe, određenih vrsta čaja i energetskih napitaka.

Ako mislite da bi trebalo da smanjite unos kofeina, možete probati zdravije alternative koje sadrže kofein, ali u mnogo manjim količinama.

Biljni čaj

Biljni čajevi, kao što su kamilica, nana i rooibos, su ukusna i zdrava alternativa koja sadrži malo kofeina, prenosi „Health Shots“.

Ove biljne infuzije će vam pomoći da se smirite na kraju dana, a nekima mogu olakšati i poboljšati san, posebno čaj od kamilice, koji je poznat po svojim blagodetima.

Kombuha

Kombuha je penušavi fermentisani čaj koji se najčešće koristi u medicinske svrhe. To je odlična opcija za sve koji žele da konzumiraju piće sa niskim sadržajem kofeina.

Kako navodi „Health Shots“, jedna šoljica kombuhe sadrži 15 miligrama kofeina, što je znatno manje od napitaka poput kafe i nekih vrsta čaja.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pića bez kofeina

Kafa i čaj bez kofeina su odlične opcije za napitke sa malo kofeina.

Ova pića se podvrgavaju ekstrakciji korišćenjem različitih procesa dekofeinizacije, kao što su metode zasnovane na rastvaraču, vodi ili ugljen-dioksidu, kako bi se uklonio veći deo kofeina, zadržavajući suštinu i ukus originalnog zrna ili listova.

Kafa bez kofeina zadržava svoju bogatu aromu i ukus i nudi zadovoljavajuću alternativu za one koji žele da uživaju u ispijanju napitka bez pratećih stimulativnih efekata povezanih sa kofeinom.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je možda najpoznatija i najpopularnija alternativa kafi. Jedna šoljica zelenog čaja sadrži između 30 i 50 miligrama kofeina, u poređenju sa kafom koja sadrži između 80 i 100 miligrama.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još