Ja sam Huani

Film Bigasa Lune Ja sam Huani, prikazan na reviji novog španskog filma u Dvorani kulturnog centra, je ostvarenje u rangu tinejdžerske serije Korak napred, prikazane nedavno na jednoj od ovdašnjih televizija.

Huani je dvadesetogodišnjakinja iz španske provincije koja, kada joj pukne film i kada sredina postane previše tesna, odlazi s najboljom drugaricom u Madrid, po svoju šansu za nov život. 

Film, svesno i namerno orijentisan ka mlađim gledaocima, tinejdž i post-tinejdž perioda, slika je života omladine iz nižih slojeva. Sve je tu - mnogo muzike i španski rep, klubovi, žurke, trke kolima, video-igrice, ljubav, seks, rivalstva, čvrsta prijateljstva, prevare... I predvidljiva priča o samosvojnoj devojci, koja je uporna i drugačija i koja se na svom putu ka životu menja i sazreva. 

Film je brz i dinamičan, a u pojedinim delovima ima formu video-spota. Muzika je tu kao mamac (zvezde saundtreka su ujedno i zvezde španske rep scene) i kao kulisa slikama i prazninama u scenariju. Veronika Ećegi u glavnoj ulozi veoma liči na Moniku Kruz, mlađu sestru slavne Penelope. Partneri u filmu su joj glumci Dani Martin i Laja Marti. 

Bigas Luna je španski reditelj koji se devedesetih proslavio filmovima – Šunka, šunka, Zlatna jaja, Mesec i sisa, Sobarica s Titanika. Poznat je po originalnoj mešavini pomerenog, uvrnutog, senzualnog i romantičnog i posebnom odnosu prema ženskim likovima, koje ogoljava i glorifikuje u isti mah. Deo je generacije novih španskih reditelja, prepoznatljiv je i nagrađivan, ali i reditelj mnogo manjeg kalibra od sunarodnika Almodovara. 

U filmu Ja sam Huani, Luna je "pokupio" MTV estetiku i tendenciozno napravio komercijalni film koji je slika, informacija i zabava. I ništa dalje od toga.

Film je snimljen 2006, i na ovogodišnjem "Španskom metru" se prvi put našao pred beogradskom publikom.

Jelena Jovanović

Pogledajte još