VEROVALI ILI NE: U Srbiji 350.000 odraslih ne zna da se potpiše!

Kako piše "Blic", čak 350.000 odraslih ljudi u Srbiji ne zna da se potpiše, a 1,3 miliona nije završilo osnovnu školu. Takođe, po poslednim PISA istraživanjima, svaki treći petnaestogodišnjak u našoj zemlji funkcionalno nepismen, sriče dok čita i ne razume pročitano.

Za one koji još uvek umesto potpisa ostavljaju otisak palca, država je pokrenula projekat “Druga šansa”, gde je u školske klupe selo 2.700 odraslih ljudi. U pomoć je pritekla i Evropska unija koja je sa četiri miliona evra finansirala taj projekat, piše "Blic".

- Poslednja PISA testiranja su pokazala da je 33 do 40 odsto petnaestogodišnjaka funkcionalno nepismeno. Praćene su tri oblasti, matematika, nauka i čitanje. Čitalačka pismenost je ključna jer ako neko ne može da se izbori sa tekstom, ne razume ono što je pročitao, znači da nije u stanju da uči iz udžbenika - kaže za “Blic” Aleksandar Baucal, član PISA tima.

Za razliku od srpskih učenika, njihovi vršnjaci u razvijenim evropskim zemljama mnogo bolje znaju da primene naučeno u praksi. Evropski prosek funkcionalne nepismenosti je 20 odsto, a postavljeni cilj EU je da se do 2020. godine smanji ispod 15 odsto. Finski obrazovni sistem se pokazao kao najbolji u Evropi i funkcionalna nepismenost kod njih je ispod 10 odsto, zaključuje "Blic".

Zastrašujući podaci, zar ne?

Pogledajte još