KULTNI PRIZOR: Japan ogradom zaklonio pogled na planinu Fudži

Japanski grad Fudžikavagučiko postavio je veliku mrežastu barijeru na popularnom mestu za posmatranje planine Fudži, u pokušaju da odvrati sve veći broj turista od fotografisanja.

Najpoznatiji prizor u Japanu može se videti kilometrima unaokolo, ali meštanima ovog grada dosta je bujica, većinom stranih, posetilaca koji bacaju smeće, ulaze na privatne posede i krše saobraćajna pravila u potrazi za idealnom fotografijom za deljenje na društvenim mrežama.

Nezakonito parkirajući i ignorišući zabranu pušenja, nagurali bi se na pločnik kako bi snimili snegom prekrivenu planinu koja se fotogenično uzdiže u nebo iza trgovine, rekli su stanovnici.

Radnici su u utorak počeli da postavljaju crnu mrežu, a sutradan su već bili gotovi, rekao je novinar AFP s mesta događaja.

- Nadam se da će mreža sprečiti te postupke turista koje su opasne - rekla je za AFP stanovnica Mići Motomoči(41), koja vodi tradicionalnu japansku poslastičarnicu.

- Mislim da je razočaravajuće što ga postavljaju. To je ipak kultni prizor. Sinoć smo bili ovde, uspeli smo da snimimo poslednji snimak pre nego što su podigli zid, a bilo je toliko ljudi - rekla je Kristina Rojs (36), turistkinja s Novog Zelanda.

- Ali ta je odluka potpuno razumljiva. Prilično je opasno zbog saobraćaja koji prolazi. Ima i drugih mesta gde možete snimiti planinu - objašnjava turistkinja.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još