LEK IZ PRIRODE: Mača čaj – zdrava zamena za kafu

Mača čaj je vrhunski zeleni čaj u prahu. Iako se čini da je reč o novom trendu, to baš i nije tako.

- Mača čaj je došao je iz Kine u Japan pre 800 godina kao oblik leka za probavne tegobe, povećanje koncentracije, smirivanje nervnog sistema i još mnogo toga - kaže Miho Hatanaka, dijetetičar iz Portlanda, koji je poreklom iz Japana.

Iako postoji vekovima, popularnost mača praha trenutno raste. Postoji nekoliko razloga zašto se to događa.

- Mača u osnovi ima iste zdravstvene prednosti kao i zeleni čaj, možda i veće - kaže Keri Gans, nutricionista iz Njujorka i dodaje da je on u osnovi antioksidans.

- Mača sadrži velike količine antioksidanasa, poput flavonoida i polifenola, koji podržavaju imunološki i kardiovaskularni sistem, ali i kognitivne funkcije - kaže Hatanaka.

Polifenolna jedinjenja koja se nalaze u obilju listića čaja nazivaju se katehinima. Možda ste već čuli za katehinski epigalokatehin galat (EGCG). Često se povezuje sa zdravstvenim blagodetima zelenog čaja. Iako katehini deluju kao antioksidansi, oni nude i potencijalne antikancerogene i protivupalne prednosti i više o toga.

Mača takođe nudi druga bioaktivna jedinjenja koja čuvaju zdravlje, uključujući rutin, kvercetin, kofein i hlorofil. U svakoj porciji mača praha od jednog grama dobićete dozu vitamina A, C i K, gvožđe i vlakna.

Ukratko, u pitanju je hranljiv, niskokaloričan napitak.

Čuva zdravlje mozga

Razni aktivni sastojci u zelenom čaju, uključujući katehine, mogu da imaju ulogu u poboljšanju mentalne aktivnosti.

Osim katehina, u mača prahu se nalazi aminokiselina koja je korisna.

- L-teanin je aminokiselina koja je odgovorna za povećanje koncentracije, a istovremeno smanjuje stres u telu - kaže Hatanaka i dodaje:

- Zbog toga pijenje mača čaja povećava smirenost i sprečava nagli pada energije kao što je to slučaj kod ispijanja kafe.

Može da poboljša imunitet

Antioksidansi koji se nalaze u mači su ključni su dobar imunitet. Takođe sadrži vitamin C, koji vam može pomoći u izgradnji imunološke odbrane.

I nekoliko studija, uključujući studiju iz 2019. objavljenu u časopisu "Phytotherapy Research", pokazuje da L-teanin koji se nalazi u lišću zelenog čaja može da pomogne kada je u pitanju dobro imunološko funkcionisanje.

Ima ulogu u regulisanju telesne težine

Iako nije čarobna formula za mršavljenje, pijenje mača praha može biti značajan u regulisanju težine.

- Ovaj čaj koji je pomalo "travkastog" ukusa i nešto gorči od zelenog čaja, mogao bi da bude značajan za kontrolu telesne težine ili gubitak kilograma jer može da ubrza metabolizam, omogućujući povećanje sagorevanja masti - kaže Nensi Farel Alen, dijetetičarka i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku u Virdžiniji.

Studije na životinjama i ljudima ukazuju da je to moguće, a katehin EGCG u zelenom čaju da može bude ključ.

Takođe, istraživači ukazuju na to da ekstrakt čaja može da inhibira lučenje grelina, "hormona gladi". I to je možda razlog zašto je ekstrakt zelenog čaja povezan sa pozitivnim uticajem na borbu protiv gojaznosti.

Može da smanji rizik od srčanih bolesti

Ispijanje šoljice mača čaja može da bude dobro za vaše srce.

- Mača je prirodno bogata antioksidansima, koji pomažu u suzbijanju nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca - kaže Alen.

Prema pregledu istraživanja iz 2019. godine, objavljenom u časopisu "Antioxidants", bioaktivne komponente mače mogu da imaju zaštitni efekat kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti zbog njihove potencijalne sposobnosti da snižavaju trigliceride, kao i ukupni, ali i nivo LDL holesterola, podižu nivo holesterola HDL, smanjuju oksidativni stres, smanjuju upalu i još mnogo toga.

Pomaže u upravljanju nivoom šećera u krvi

Unos zelenog čaja povezan je sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. A može da smanji i nivo šećera u krvi i A1C – prosečni nivo šećera u krvi u poslednja dva do tri meseca.

Pregled istraživanja o dijabetesu i ovom čaju ukazuje na to da on može da bude deo ishrane prilagođene dijabetesu.

Dve ključne biljne komponente koje čine maču dobrim izborom za pomoć u borbi protiv dijabetesa su flavonoid kvercetin i rutin.

Dokazano je da kvercetin pomaže u normalizaciji probave ugljenih hidrata. Rutin ima i antidijabetička i protivupalna svojstva, koja takođe mogu da pomognu u prevenciji od komplikacija povezanih sa dijabetesom, prema studiji iz 2017. godine objavljenoj u časopisu "Biomedicine & Pharmacotherapy".

Naravno, ništa od ovoga nije dobro ako svoju maču pijete sa mnogo mleka, šećera ili zaslađivača. U tom slučaju će sadržaj ugljenih hidrata daleko nadmašiti sve moguće efekte čaja na snižavanje šećera u krvi.

Štiti od posledica starenja

Ćelije vašeg tela su obožavatelji katehina koji se nalaze u mači.

- Studije pokazuju da katehini sprečavaju prerano starenje ćelija - kaže Hatanaka.

Starenje ne dolazi samo u obliku siede kose i bora. Postoji mnogo načina na koje će vaše telo pokazati, ali i osetiti da stari, uključujući zdravlje vaše kože i kostiju.

Koliko mače može da se konzumira?

Na osnovu svih istraživanja o potencijalnim zdravstvenim blagodetima mača praha, čini se da je redovno konzumiranje izvrsna ideja, osim ako morate da izbegavate kofein.

- Preporučuje se jedna šoljica dnevno da biste postigli zdravstvene benefite bez rizika od mogućih nuspojava - kaže Alen.

Hatanaka kaže da se mača tradicionalno pijucka u malim količinama:

- Ne koristi se više od jedne kašičice mače po šoljici.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još