UZ PODRŠKU RODITELJA: Tinejdžer iz Nemačke napustio porodični dom i već godinu i po dana živi u vozu (VIDEO)

Lase Stolaj, 17-godišnji Nemac, živi u vozovima od avgusta 2022. godine, kada je napustio udoban život u porodičnom domu i zamenio ga minimalističkim životom na pruzi.

U manje od dve godine proputovao je 650.000 kilometara širom Nemačke, što je više od 15 putovanja oko sveta.

Nemac visok 1.94 metara ubedio je roditelje da mu dozvole da napusti njihov dom u Fokbeku, Šlezvig-Holštajn, kako bi se upustio u jedinstvenu avanturu putovanja vozom. Iako je trebalo dosta ubeđivanja, na kraju su se složili, te poslednjih godinu i po nemački tinejdžer u suštini živi u vozovima.

- Moći odlučiti svakog dana gde želim da idem je čudesno, to je sloboda - rekao je tinejdžer u razgovoru za AFP u kafiću na železničkoj stanici u Frankfurtu.

Putuje s ruksakom od 30 litara i za život mu ne treba puno. Najveći trošak od 5.888 evra bila je karta za prvi razred nemačkih železnica koju je nabavio s popustom. Zahvaljujući toj pretplati ima pristup salonima za prvi razred na stanicama gde može besplatno jesti i oprati odeću u toaletima koju potom suši noću u vozu. U tim salonima se i sam pere. Tušira se na bazenu u blizini stanice.

Navikao je da spava u sedištima prvog razreda koja su mu postala toliko udobna da mu je teško da zaspi u normalnom krevetu.

- Nedostaje mi ljuljanje voza - rekao je on.

Nakon što je završio školu, pronašao je posao na određeno vreme kao samostalni developer za mali startap, što mu omogućava da radi u vozu.

- Volim što mogu da gledam kroz prozor, gledam kako pejzaž brzo prolazi... I istražujem svaki kutak Nemačke - rekao je ovaj tinejdžer.

Međutim, ništa nije upućivalo na to da bi mogao živeti takvim nomadskim životom. Dok je bio dete, železnice ga nisu zanimale, nikada nije imao električni vozić i samo je dva puta putovao brzim vozom pre nego što je odlučio da stalno živi na pruzi.

Nakon što je završio srednju školu, planirao je da odradi stručnu praksu za programera. To je propalo, ali tada je slučajno naišao na dokumentarac o čoveku koji je živeo u vozovima.

- Pomislio sam da bih tako mogao i ja - rekao je on.

Izvor: 021.rs/Hina
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još