VLASNIŠTVO ŠEFA KAMORE: Napuljski sud zaplenio ostrvo u Dubaiju

Jedno od veštačkih ostrva koje se nalazi u Persijskom zalivu zapljenjenio je sud u Napulju u okviru istrage koja se vodi protiv Rafaela Imperijala, šefa Kamore koji je uhapšen početkom avgusta 2021. u Dubaiju.

Ostrvo se zove Tajvan i deo je veštački napravljenog arhipelaga "The world" udaljenog tri kilometra od obale Dubaija. Imperiale je godinama bio jedan od najtraženijih šefova mafije zajedno sa Mateom Mesinom Denarom i Đovanijem Motizijem kao i još jednim članom Kamore, Renatom Ćinkvegranelom.

Vrednost ostrva Tajvan procenjena je na 30 do 50 miliona dolara. Kupljeno je 2008. godine od strane mafijaša Imperijala koji ga je u okviru saradnje sa pravosuđem stavio na raspolaganje vlastima, zajedno sa dve Van Gogove slike ukradene godinama ranije u Holandiji.

Ovo ostrvo je formalno registrovano na ime agencije za nekretnine koja je osnovana kapitalom Imperijala i jednog napuljskog preduzetnika koji živi na severu Italije, ali je Imperiale koji je odlučio da sarađuje sa policijom izjavio Javnom tužiocu Mauriciju de Marku da ga je kupio za 30 miliona evra.

Po početnom projektu na ostrvu Tajvan je trebalo da se izgradi 12 luksuznih vila koje bi koštale između 8 i 9 miliona dolara.

Utvrditi sadašnju realnu vrednost ostrva nije lako, jer je veliki deo veštačkog ostrva napušten. Da bi dobilo formalni posed nad ostrvom i nastavilo sa konfiskacijom, napuljsko tužilaštvo će morati da aktivira međunarodnu molbu.

Sudija suda u Napulju, Marija Luiza Miranda je naredila zaplenu što je i prvi čin koji omogućava italijanskoj državi da preuzme ostrvo.

Izvor: RTS
Foto: worldislandsdubai/Instagram

Pogledajte još