Luka i Sofija skoro celu deceniju najpopularnija imena u Srbiji

"Birajte imena za svoju decu tako kao da će se jednog dana po njima zvati neka ulica" - savetovao je mudri Duško Radović. A ako je suditi prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), velika je verovatnoća da će se veliki broj ulica u dalekoj budućnosti zvati po nekom znamenitom Luki ili darovitoj Sofiji, jer se upravo ova imena skoro celu deceniju najčešće daju novorođenim devojčicama i dečacima u našoj zemlji.

Najnoviji podaci naše nacionalne statističke ustanove pokazuju da su ova dva imena najčešće upisana u matične knjige rođenih deci koja su rođena 2023, kao i da su imena hrišćanskih svetaca, krsnih slava i apostola upravo ona imena koje roditelji u Srbiji najčešće daju sinovima – Vasilije, Lazar, Bogdan, Vuk, Stefan, Aleksa, Mihajlo i Dušan.

Podsećanja radi, Luka je ime latinskog porekla čije originalno značenje luks znači svetlost, sjaj i blistavost, a ime se vezuje i sa svetim apostolom i jevanđelistom Lukom, dok je u primorskim krajevima ovo ime asocijativno povezano i sa lukom, pristaništem za brodove. Sofija je ime grčkog porekla koje znači mudrost, znanje i veština, a zanimljivo je da su prošle godine naučnici proglasili kao najzvučnije i najlepše ime na engleskom govornom području, te se takođe ubraja među najpopularnije na svetu.

Najveći broj devojčica koje su se rodile prošle godine nosilo je ime Dunja, Mila, Teodora, Maša, Sara, Nađa, Milica, Tara i Lenka. Zanimljivo je da su Luka i Sofija među najčešćim imenima koja se trenutno upisuju u matične knjige rođenih u zemljama bivše Jugoslavije, pa je Luka trenutno najpopularnije muško ime u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, dok je najpopularnije žensko ime na svetu – Sofija, ujedno i ime koje roditelji u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj najčešće daju novorođenim devojčicama.

Najpopularnija imena koje roditelji u srpskim opštinama na Kosmetu daju svojim naslednicima su Bogdan, Vasilije, Aleksandar i Petar, odnosno Mila, Sofija, Dunja i Anastasija. Poslednji popis stanovništva pokazao je da su u Nišu najčešća ženska imena Jelena, Marija i Milica, dok su Aleksandar, Dragan i Nikola imena koja se najčešće daju dečacima. U Jablaničkom okrugu najpopularnija dečja imena su Nikolina i Luka, u Pirotu je najviše Marija i Dragana, dok se u Vranju deci najčešće daju imena Jelena i Dragan. U Subotici su najpopularnija imena za devojčice Milica i Sara, dok najveći broj dečaka nosi ime Luka i Bogdan, u prestonici najveći broj novorođenih devojčica nosi ime Sofija i Dunja, dok se dečacima najčešće daju imena Luka i Lazar.

Pogled u publikaciju RZS "Najčešća imena i prezimena u Srbiji" otkriva da su Dragan i Milica imena koja u srpskom rodoslovu imaju status večnosti. Do 1940. godine najpopularnije muško ime u Srbiji bilo je Milan, a žensko Radmila. Za vreme Drugog svetskog rata i posle njega najveći broj dečaka dobio je ime Slobodan, a devojčica Radmila. Inače, Slobodan i Petar su imena koja su najčešće davana nakon Drugog svetskog rata, kada su se roditelji preko imena naslednika veoma jasno opredeljivali za monarhiju ili socijalizam. To su bila dva najpopularnija muška imena sve do polovine šezdesetih, kada su se izdvojila imena Dragan i Zoran. Pedesetih i šezdesetih godina Dragan, Ljiljana i Snežana postaju najpopularnija imena u Srbiji. Sedamdesetih i osamdesetih na tronu popularnosti caruju Dejan i Jelena, da bi od 1991. do 2011. godine primat preuzeli Nikola i Milica. Iako su devedesete godine donele raspad zemlje, samo je muško ime Jug preživelo modu davanja imena po stranama sveta.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još