PUNA BOCA ŠAMPANJCA: Ronioci u Baltiku pronašli olupinu broda iz 19. veka

Ronioci su kod švedske obale otkrili olupinu broda iz 19. veka u kojoj se nalaze boce sa šampanjcem.

Grupa iz Poljske ronila je u Baltiku 20 nautičkih milja (oko 37 kilometara) južno od ostrva Oland, kada su prošle sedmice slučajno pronašli čamac za koji se veruje da je trgovačko plovilo.

Baltik je, inače, dom za oko 100.000 olupina, privlačna je destinacija za ronioce, morske arheologe i, odnedavno, pljačkaše.

Ronioci su izbrojali oko 100 boca šampanjca u tovarnom delu broda, kao i porcelan i mineralnu vodu.

- Cela olupina je do vrha napunjena sanducima šampanjca, mineralne vode i porcelana. Ronim već 40 godina i često se dešava da postoji jedna boca ili dve, ali, da otkrijem olupinu s toliko tereta, ovo mi se nikada nije desilo - rekao je za AFP Tomasz Stachura, vođa ronilačke grupe "Baltictech".

Ova grupa ronilaca već godinama pretražuje morsko dno u potrazi za potopljenim brodovima "iz čiste radoznalosti", a ovog puta su sasvim slučajno naišli na ovu olupinu. Rekli su da im je otkriće zapečaćenih glinenih flaša za vodu pomoglo da utvrde da se posuda prevrnula u drugoj polovini 19. veka.

- Uspeli smo da uslikamo ime brenda utisnuto na glinenu bocu, za koju se ispostavilo da je iz nemačke kompanije Selters - a logo je u tom periodu imao ovaj precizan oblik - rekao je Stachura.

Ronioci su rekli da su obavestili švedske regionalne vlasti o olupini, ali da će im biti potrebno vreme da dovezu boce šampanjca na kopno, prenosi "Gardijan".

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još