POSLE DVANAEST GODINA: Italija ponovo ima Stazu ljubavi – magična atmosfera i spektakularan pogled na more

U Italiji je, posle 12 godina, ponovo otvorena najslavnija ljubavna staza u Ćinkve tere, oblasti Ligurijske rivijere koju je još 1997. Unesko proglasio zaštićenom svetskom baštinom.

Prošlog vikenda je otvorena slavna Staza ljubavi u Ćinkve tere koja je bila zatvorena čak 12 godina usled posledica klizišta. Ona je deo Plave staze koja povezuje pet opština. Ne bi li bila ponovo otvorena, ova staza je podvrgnuta vrlo kompleksnoj restauraciji koja je koštala više od 23 miliona evra.

Na otvaranju staze u bezbednim uslovima radilo je nekoliko firmi koje su koristile i helikoptere za transport materijala, postavljale mreže i pele se po stenama pomerajući opremu uz njihove zidove a okačenu na užad.

- Za nas je vrlo važno ponovno otvaranje ove staze jer je zaista prekrasan kutak naše zemlje. Mnogo se radilo na njoj, vrlo kompleksan posao i to je bio timski rad, a naročito želim da zahvalim regionu Ligurija i svim ljudima koji su učinili da se vrati ova prelepa staza - kaže ministarka turizma Daniela Santanke.

Za sada je staza ljubavi otvorena samo za stanovnike tih opština, dok će od 9. avgusta svi koji to žele, moći da prošetaju tom slavnom Via del amore koja povezuje pet opština koje i čine nacionalni park Ćinkve tere.

No ulazak se, za razliku od pre 12 godina, plaća i broj osoba će biti ograničen, naime na svakih 15 minuta ulaziće 100 ljudi maksimalno. Staza duga skoro jedan kilometar će biti otvorena od osam ujutru do sedam uveče. Cena Ćinkve tere treking kard koju je moguće koristiti i za aktivnosti unutar samog nacionalnog parka košta 7,5 evra za jedan dan.

- Usvojili smo ovaj modalitet kako bismo garantovali osobama koje žele da posete Stazu ljubavi mirniju i relaksiraniju šetnju, ali i da se ne stvaraju redovi na ulasku - ističe gradonačelnica mesta Riomađore, Fabricija Pekunija.

Istorija ove staze ljubavi datira od početka 20. veka tokom modernizacije pruge Đenova – La Specija. Železničarima je bila potrebna pešačka staza kako bi se kretali između mesta Riomađore i Manarole tokom izgradnje tunela.

Tako je staza iskopana kroz stenu i vijuga iznad mora što joj daje magičnu atmosferu zbog spektakularnog pogleda i učinila je da je to i najpoznatije turističko mesto oblasti Ćinkve tere.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još