OAZA ROMANTIKE: Doživite najromantičniji provod na istočnoj obali Jadrana

Mnogi gradovi u marketinškom smislu stvaraju svoje kulturne i turističke politike tako što kreiraju mit o sebi. Ulcinju to zaista nije potrebno, jer je najinteresantniji i najromantičniji grad na istočnoj obali Jadrana.

Priroda je bila izuzetno darežljiva prema ovom gradu. Tamnoplavo more, zelenooka reka Bojana i ostvro Ada na njenom ušću, bogato Šasko jezero, stoletna maslina sa više od 80 hiljada stabala, predivna uvala Valdanos, lekoviti izvori i opojna borova šuma, te duge i prekrasne peskovite plaže, samo su neke od prirodnih lepota koje se rečima ne mogu opisati. To čovek naprosto mora doživeti.

Oni koji su letovali u Ulcinju, reći će vam sigurno da na celom Jadranu nema tako prijatnog kupanja u moru. Voda je ovde kristalna, nezagađena, nema velikih brodova i jakih udaraca talasa. Morsko dno je kao od somota: svileno i čisto.

Velika plaža

Gotovo da nema turiste koji je letnji odmor proveo u Ulcinju, a da nije posetio Veliku ulcinjsku plažu, tako da, ako se odlučite da svoj odmor provedete na Velikoj plaži zasigurno ćete biti očarani kilometrima duge peskovite plaže, koja se poput vešto iscrtane slikarske linije spaja sa kristalno čistim morem. Plaža i morsko dno su prekriveni sitnim peskom. Taj pesak ima i veoma blagotvorno zdravstveno svojstvo, te se ležanje na njemu preporučuje prvenstveno zbog problema sa ekstremitetima, išijasom, reumom, kičmom…Velika plaža je najlepša u suton – kad pri zalasku sunca nastaje neverovatna igra boja koja more, pesak i nebo stapa u jedinstvenu sliku. Osim turista, na Veliku plažu dolaze svi oni koji svoju ličnost žele sjediniti sa nedirnutom prirodom, svakodnevno iščekujući najlepše zalaske sunca i njegovog sutona u plavo more. Iz leta u leto Velikoj plaži se vraćaju pisci, pesnici, književnici, glumci, pevači, boemi…

Foto: Andrea Ćosović

Kitesurfing na Velikoj plaži

Ukoliko si strastveni „lovac na vetar”, uputi se u Ulcinj, na Adu Bojanu i Veliku plažu.

Ulcinj ti nudi ulcinjsku obalu za kitesurfing, na plaži dugačkoj 13 kilometara, jednoj od vodećih za najbezbedniju adrenalinsku vožnju na dasci u svetu! Dođi i iskoristi vetar maestral, koji duva od mora ka obali 90 dana u godini!

Zašto je baš ovo mesto idealno za kitesurfing? Kilometri peščane plaže na kojoj nema drveća i stena, na stotine metara plitko more bez korala, sunčana i vedra leta, maestral – dnevni vetar koji ovde duva od maja do septembra, samo su neki od razloga. Sa udarima vetra koji dostižu jačinu od 8-14 m/s, more dostiže jačinu od 0,5 do 1,5 m - ovo je idealno mesto za tvoje adrenalinsko iskustvo na vodi!

Foto: Armin Ličina

ADA – Raj na zemlji

Ada je najpoznatiji turisticki dragulj Crne Gore. Nudističko naselje na Adi sa specifičnim ambijentom, vešto je sakriveno od radoznalih pogleda sa dve strane opkoljeno predivnom rekom Bojanom a sa treće najčistijom morskom vodom. Mnogi kažu, da je najbolja preporuka za turiste koji žele doći na Adu savet: „Ako nekada zaželite letovanje iz snova u kostimima Adama i Eve, Ada Bojana je definitivno pravi izbor”.

Za Adu Bojanu kažu da je mesto koje izvlači negativne misli. Samim tim što čitavim područjem koje Ada zahvata vlada neobična tišina, nakon nekoliko dana boravka postaće vam jasno da i ta tišina ljude može da preobrati i smiri, da im vrati elan, volju, životnu energiju i snagu za nova prosvećenja. A kako i neće, kada osim pesme ptica, šuma talasa, lagodnosti koju stvara morski vetar ili zujanje zrikavaca, u podne ili dok sunce najžešće peče, ništa drugo ne remeti odmor na Adi.

Ulcinj je grad za uživanje tokom svih godišnjih doba. Njegove jedinstvene prirodne lepote, ljubaznost domaćina i lokacija objekta, učiniće prijatnim vaš boravak u ovom gradu. Septembar i oktobar su idealni da to uradite, jer to je vreme kada sunce miluje, a more je još uvek toplo.

Foto: Vladimir Živanović


Provod u Ulcinju, u gradu i na ulcinjskim plažama

Koliko pleni svojim izgledom, vekovnom tradicijom, kulturno prepoznatljivim identitetom, Ulcinj ne zaostaje ni u pogledu bogate ponude zabave i relaksacije, što ga svrstava u primorska mesta ekstra kvaliteta.

U Ulcinju se još uvek oseća lepa letnja atmosfera, jer je to grad u kojem sigurno ne fali su mesta za izlaske. Noćni život ovde se može porediti sa mnogo većim gradovima – izbor kafića, plažnih barova, pabova i klubova je preveliki.

Osim zabave po predivnim lokalima, mladima se pruža prilika uživanja na glavnom šetalištu pri obali mora, koje vrvi od turista do ranih jutarnjih sati, a ono što je dosta atraktivno zadnjih godina jeste da turisti mogu uživati u lokalima sa prizorom na predivnu veliku plažu, najdužu u regionu. Na velikoj plaži se nalaze mnogobrojne diskoteke koje pružaju idealne uslove za zabavu tokom dana, ali i uveče kada nastupaju poznati DJ-evi i estradni umetnici iz cele Evrope. To garantuje provod za mlade uz najmodernije ritmove poput, elektronske, zabavne muzike…S obzirom na sve navedeno, može se reći da je Ulcinj sinonim za najlepši prirodni prizor, zabavu, provod i komfor. Ovaj predivan grad pruža širok spektar zabave, kako za starije tako i za mlađu populaciju. U mnogobrojnim lokalima možete čuti “live”’ nastupe koji često traju do jutarnjih časova.

Gastronomija

Pravilo u turizmu je da sadržaj određuje destinaciju, a Ulcinj ima mnogo toga da ponudi, uključujući bogatu kuhinju, koja je deo kulture življenja i duhovne baštine grada.

Velike civilizacije koje su prošle kroz Ulcinj, bogatstvo prirode i tradicionalna zanimanja, kao što su pomorstvo i maslinarstvo, oblikovali su i raznovrsnu kuhinju na ovom području, koja se zbog svojih lokalnih specifičnosti može nazvati ulcinjska.

Njegovo milenijumsko trajanje, plodotvorno prožimanje devet velikih kulturnih slojeva, splet civilizacija, naroda, religija i običaja, pomorci, gusari i trgovci po svim zemljama Mediterana, razmena sa zaleđem uz plodnu ravnicu i povoljnu klimu, učinila je da Ulcinj ima raznovrsnu kuhinju koja je zdrava, laka, lepršava. Kuhinja je autohtona, i orijentalna, i mediteranska, i balkanska. Radost za sva čula.

U Ulcinju je očuvan snažan kult gostoprimstva: gost se nudi najboljom hranom i pićem, smešta za čelno mesto za stolom, a domaćini se trude da mu vreme koje provede u njihovom domu ili restoranu bude što prijatnije.

Cene

Ulcinj već godinama unazad važi za destinaciju sa najpristupačnijim cenama u regionu, što možda utiče na izbor gostiju koji u Ulcinj dolaze na letovanje. Uprkos rastu inflacije, ulcinjski privrednici ostaju u okvirima mogućnosti svih građana kako bi svako na svoj način mogao prisuštiti sebi odmor tokom godine.

Iako su, u odnosu na neki raniji period, osetno "skočile" cene svih usluga, od smještaja do hrane i pića, cene u Ulcinju su i dalje najpovoljnije, ako se uporede sa cenama sa drugim destinacijama u zemlji i celom regionu. Zbog toga se slobodno može reći da je Ulcinj destinacija koja se prilagođava svima, i svako u skladu sa svojim mogućnostima može uživati u onome što mu najviše prija.

Foto: Andrea Ćosović
Pogledajte još