ZABORAVITE NA PAPUČE: Zašto je hodanje po pesku zdravo?

Svi znaju koliko je plivanje blagotvorno za telo, ali postoji još jedna aktivnost na odmoru na kojoj će vam telo biti zahvalno - hodanje po pesku. Zašto bi trebalo da zaboravite na svoje omiljene papuče i da se krećete samo bosi po peščanoj obali?

Trening za nekoliko mišićnih grupa

Pošto je hodanje po pesku neobično opterećenje za telo (osim ako, naravno, ne živite pored mora i radite to svakog dana), ono uključuje nekoliko grupa mišića odjednom. A ovo nisu samo stopala, zglobovi i listovi, već i zadnjica, pa čak i stomak. Spora, ali duga šetnja peščanom obalom učiniće vaše noge toniranijim i reljefnijim.

Efikasno sagorevanje kalorija

Prema istraživanjima, hodanje po mekoj, neravnoj površini može sagoreti jedan i po do dva puta više kalorija nego hodanje po ravnoj površini - trotoaru, asfaltu ili traci za trčanje. To je zbog činjenice da telo uključuje više mišića u rad. Dakle, nakon svega pojedenog za doručak, idite na jednosatnu šetnju duž obale - i gastronomski užici se neće odraziti na figuru.

Dobro raspoloženje

Dokazano je da hodanje po pesku podstiče proizvodnju endorfina - hormona sreće. On ne samo da popravlja raspoloženje i čini nas srećnim, već služi i kao odlična prevencija depresivnih stanja.

Prirodni spa tretmani

Pesak je odličan prirodni piling. Kontakt stopala i peska podstiče cirkulaciju krvi i cirkulaciju limfe, a ovo je odlična prevencija edema, vaskularnih bolesti i proširenih vena. Osim toga, udišući morski vazduh, ispunićemo telo jodom koji je neophodan za ujednačenu i blistavu kožu.

Smanjenje stresa

U telesno orijentisanoj terapiji postoji koncept "uzemljenja" - ovo je kontakt tela sa zemljom (u ovom slučaju sa peskom). "Uzemljenje" vam omogućava da popunite rezerve energije, smanjite nivo stresa, stimulišete imuni sistem, pa čak i poboljšate kvalitet sna.

Izvor: Ženskimagazin.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još