PREMIJERA U SRBIJI: Opera „Julije Cezar u Egiptu“ Georga Fridriha Hendla

U subotu 14. septembra u 19 časova u Sinagogi u Novom Sadu (ul. Jevrejska 11) biće svečano otvoren festival „Dani barokne muzike u Novom Sadu“ u organizaciji Vojvođanskog udruženja za ranu muziku, koncertnim izvođenjem barokne opere „Julije Cezar u Egiptu” Georga Fridriha Hendla.

Povodom 300. godišnjice od premijere Hendlove opere „Giulio Cesare in Egitto“ („Julije Cezar u Egiptu”), a koja je prvi put izvedena 1724. godine u King’s Theatre-u u Londonu, s ponosom predstavljamo koncertnu premijeru ove opere na istorijskim instrumentima u Novom Sadu i u Beogradu, a u izvođenju Beogradske Barokne Akademije i ansambla „New Trinity Baroque”.

„Giulio Cesare” je najpoznatija i najizvođenija opera jednog od najznačajnijih baroknih kompozitora i majstora žanra barokne opere Georga Fridriha Hendla, koja svojom muzičkom i dramskom slojevitošću nastavlja da fascinira publiku već tri veka. Ova opera nas vodi kroz dinamičnu priču o moći, strasti i političkim intrigama u drevnom Egiptu, dok nezaboravne arije poput „Va tacito e nascosto“ i „Piangerò la sorte mia“ nude duboke emotivne trenutke i za izvođače i za publiku.

Ove godine, uz podršku uglednih mentora Beogradske Barokne Akademije koja deluje već 11 godina, imamo izuzetnu čast da nam se pridružila jedna od vodećih svetskih baroknih umetnica, italijanska primadona i kontra-alt Sonia Prina, koja je radila kao vokalni kouč sa našim izvođačima. Pod dirigentskom palicom Maestra Predraga Goste, a koji će dirigovati sa čembala kao što je to činio sam Hendl, mladi talentovani međunarodni vokalni solisti i barokni orkestar na istorijskim instrumentima predstaviće vam ovo remek-delo u njegovom punom sjaju.

Ovaj koncert ujedno otvara i ovogodišnji festival „Dani barokne muzike u Novom Sadu“ koji u organizaciji Vojvođanskog udruženja za ranu muziku deluje već deceniju. Stoga ne propustite priliku da budete deo ove jedinstvene muzičke proslave, gde vas očekuje veče ispunjeno baroknim raskošom, emotivnošću i vrhunskom izvođačkom umetnošću.

Ulaznice po ceni od 1.500 dinara mogu se nabaviti preko GIGSTIX-a, kao i pred sam koncert.

Učesnici:

Međunarodni vokalni solisti - učesnici XXIII Beogradske Barokne Akademije

Barokni orkestar Beogradske Barokne Akademije i ansambl „New Trinity Baroque“

(na istorijskim instrumentima)

Dirigent: Predrag Gosta

Koncertmajstor i kouč orkestra: Adrian Butterfield (UK)

Vokalni kouč: Sonia Prina (Italija) i Predrag Gosta (Srbija/SAD)

Vođa Basso Continuo sekcije: Srđan Stanić

Ostali mentori XXIII Barokne Akademije: Radoslava Vorgić i Meila Tomé

Trajanje koncerta: 2 sata i 30 minuta, plus pauza.


Napomena:
Ovaj koncert biće izveden dan kasnije u 19 časova u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu u okviru svečanog zatvaranja XIX festivala rane muzike.

Foto: Promo

Pogledajte još