Samit "PUT SVILE PEKING 2024": Srbiju predstavlja modni fotograf Pavel Surovi

U Pekingu je počeo sumit "2024 SILK ROAD REDISCOVERY TOUR OF BEIJING" samit puta svile na koji su pozvane poznate ličnosti iz celog sveta, a koji grad Peking organizuje u saradnji sa China Media Group.

Među učesnicima samita su poznati umetnici, direktori medijskih kuća, bivši ministri informisanja i influenseri iz čak 39 zemalja. Srbiju na ovom samitu predstavlja naš poznati modni fotograf i umetnik Pavel Surovi iz Kisača, ujedno i direktor Kulturnog centra Kisač.

- Prvo, za mene je velika čast da je tako velika zemlja Kina prepoznala moj umetnički rad i posle mnogobrojnih poseta kineskih delegacija Kisaču i Kulturnom centru u Kisaču, predstavnici grada Pekinga su me odabrali da budem njihov gost. Njima se svidela ideja da fotografije narodnih nošnji koje sam pravio za otvaranje Europske prestonice kulture - Novi Sad mogu da imaju takvu popularnost u svetu i da se izlažu u mnogim evropskim gradovima. Ovakvo gostoprimstvo nisam doẓ̌iveo nigde na svetu. Brinu o nama na svakom koraku svaki gost ima dodeljenog ličnog prevodioca, koji je ujedno i Vama na usluzi svaki trenutak. Meni je dodeljena Mico, koja radi kao prekookeanski američki dopisnik u Pekinškom radiju, navodi Surovi.

Prema rečima Surovog, Peking i Kina se menjaju i transformišu pred Vašim očima. Imao je priliku da vidi neverovatne kulturne centre, privatne muzeje, operu, najveću modernu biblioteku na svetu, inovativne razvojne centre i kompanije, koje proizvode robote i bespilotna kola i kamione. Najveća atrakcija je, kako navodi Zabranjeni grad. Raduje se što može predstavljati Republiku Srbiju, Grad Novi Sad. Kulturni centar Kisač, kao i prezentovati svoja umetnička dela u Pekingu.

Organizator je odlučio da stavi moju fotografiju na poster ovogodišnjeg Pekinškog sumita. Jedini sam učesnik samita koji je predstavnicima Grada i China Media Groupe i organizatorima doneo poklone. To za njih predstavlja veliku ukazanu pažnju, dodaje umetnik iz Kisača.

Odlazak u Kinu za ovog umetnika predstavlja novo neverovatno iskustvo zahvaljujući kojem je mnogo naučio, ali i uspeo zadiviti delegaciju Grada Pekinga mojim vizijama, filozofijom i umetničkim delima.

Video iz Pekinga možete pogledati OVDE.

Pogledajte još