Modni spektakl kolekcionara i fotografa Pavela Surovog o kome će se još dugo pričati (VIDEO)

U prepunoj sali starog dvorca Eđšeg u Novom Sadu, svečano je otvorena fantasmagorična izložba "Čarobni svet maga fotografije Pavela Surovoga i njegovo viđenje modnih kreacija Mire Brtkove". Modni fotograf Pavel Surovi ujedno je i autor fotografija i izložbe, kao i upriličene ekskluzivne modne revije. Surovi je publiku dočekao sa živim modelima u haljinama Mire Brtkove i sa celokupnim njegovim stajlingom u njegovom imaginarijumu čarobnom svetu kao sa snimanja sa holivudskih setova. Fotografije velikog formata koje su bile identične živim modelima su krasile zidove starog dvorca Eđšega. Izložba će biti otvorena do kraja februara 2024. godine u Novom Sadu u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Simonida Stanković, ćerka Milića od Mačve, izvela je magijski skitski obred i muzički spektakl i otvorila ovu mističnu izložbu Pavel Surovoga! Ona je i autorka eseja i kritike izložbe pod nazivom "Čarobni svet maga fotografije Pavela Surovoga i njegovo viđenje modnih kreacija Mire Brtkove". Na kraju događaja je spontano zapevala staru srpsku pesmu Gusta Mi Magla Padnala što je pozdravljeno velikim aplauzom publike!

Izložba "Čarobni svet maga fotografije Pavela Surovoga i njegovo viđenje modnih kreacija Mire Brtkove" je po prvi put premijerno publici prikazana u Novom Sadu za Dan grada Novog Sada a izazvala je veliko interesovanje publike. Puna sala i puni hodnici starog dvorca Eđšega publike a čak nije bilo mesta pa su posetioci stajali i u dvorištu Kulturne stanice Eđšeg. Modna revija pod nazivom "Mira Brtka - Pavel Surovi", koju je kreativno osmislio sam modni fotograf Pavel Surovi dostojna pariskih glamuroznih revija se morala ponavljati 3 puta kako bi sva publika i posetioci iz dvorišta mogli okusiti deo ovog spektakularnog mističnog događaja.

Ova nova promotivna izložba je uspela spojiti dva umetnika i dva sveta – Pavela Surovog i Mire Brtke. Modne fotografije Pavel Surovog su uradjene u jedinstvenom stilu kojim odiše njegov rad, prikazuju upravo izabrane haljine Mire Brtke iz njegove magijske perspektive. Pavel pored toga što je strastveni kolekcijonar Mirinih haljina, on sam osmišljava i celokupnu scenografiju i atmosferu na fotosetu, u ulozi je i kreativnog direktora, majstora svetla, modnog stiliste – gde kroz različite aksesoare, dodatke, spaja nespojivo, i tako otelotvoruje svoje vizije i zamisli kroz čiju vizuru pokušava objasniti Mirinu filozofiju stvaranja njenih nadaleko poznatih modnih haljina.

- Svaka moja fotografija i celokupna scenografija i stiling, koji sam izmislio priča jednu dublju priču o Mirinoj haljini. Svojom vizijom, maštom, asocijacijama, alegorijama reinterpretiram i interpretiram svaku Mirinu haljinu i dodajem joj filozofski, duhovni i mistični kontekst. Dajem haljinama celokupnu dodatnu vrednost i time se priča upotpunjava i dobija na jačini i slojevitosti. Puno je skrivenih simbola na mojim fotografijama, koje još više eksponiraju mističnu priču i dodaju tajanstvenost celokupnom doživljaju. Modele sam birao prema ulozi koju sam im izmislio i one na fotografijama predstavljaju Grdanu, Ratnicu, Faraonku, Crvenkapicu, Crnu Mambu, Anđela, Gejšu, Pokahontas, Princezu...

- Sudbina me je jednog hladnog snežnoj januara spojila i upoznala sa Mirom Brtkom. Nikad se nismo sreli licem u lice. Znao sam za nju i da je velika umetnica. Kada sam skupio dovoljno njenih haljina rekao sam sebi da moram ovoj umetnici i njenim haljinama krativnu odu. U tom periodu sam stvarao opuse "Korona" i "Tron". Tu je bila stalno preispitavanje i umetnička trema i pritisak, da li posle toliko svetskih nagrada za moje fotografije iz serija "Korona" i "Tron" mogu još bolje i jače kreativnije da očarim publiku. Cilj mi je bio da ovim fenomenalim multidisciplinarnim događejem u dvorcu Eđšeg, izložbom, muzičkim i scenskim spektaklom i modnom revijom oživimo njen lik i delo svetske umetnice Mire Brtkove! Mislim da sam uspeo u prilog gore navedenom govori broj posetilaca i utisci svih koji su odneli u u dušama kući! Bio je to modni spektakl o kome će se još dugo pričati u Novom Sadu! - izjavio je srpski modni fotograf Pavel Surovi.

Mag Fotografije i Mistične Estetike - Pavel Surovi nastavlja svoju vizualnu plovidbu novim morima noseći na svom jedrenjaku kao i uvek - dragoceni tovar. Ovoga puta, to je čudesni kovčeg s blagom čarobnice Mire Brtkove, koje dobija svoj novi život na valovima panonskoga mora pod komandom Кapetana Surovog.

Posle kraljevske "Korone" i "Trona", ova nova plovidba stavlja pečat na fascinantnu Pavelovu vizualnu Trilogiju koja će još dugo pričati svoje čudestvene priče...

Priča o Miri Brtkovoj počinje u Novim Banovcima na Dunavu... putujući duž Dunava od Beograda, pa preko Budimpešte, Bratislave, Beča, Praga, pa sve do Tokija, a onda preko Rima celim svetom se ne završava, već nastavlja svoj osebujni život ovoga puta očima i volšebnim umećem Pavela Surovoga tako sličnog po mnogo čemu višestranoj i višeslojnoj Miri Brtkovoj.

Bilo je samo pitanje kada će se njih dvoje susresti na tom dugom putovanju, ako već ne u istom vremenu, a ono van vremena, kome uostalom oboje i pripadaju.

Tako je počela još jedna Priča bez kraja kao što su i dela, ali i bogate kolekcije Maga Pavela i Čarobnice Mire - neiscrpni poput njihove mašte. Oboje nezasiti u stvaralaštvu, pokazali su se fanatičnim i u sakupljanju vrednih i retkih umetničkih predmeta, artefakata i eksponata etnografske građe, pre svega iz slovačke vojvođanske narodne riznice, ali i iz mnogih drugih delova Sveta. Mira i Pavel su u različitim vremenskim razdobljima činili slične ili iste stvari, rukovodeći se svojim nepogrešivim ukusom i estetskom intuicijom, ali i filosofijom života kojom su oboje spajali glamurozni stil visoke mode sa misticizmom, istoriju sa onostranim, Viziju viđeno samo Trećim Okom.

U čemu je Tajna i Magija ovoga susreta: Sretenja Brtkove i Surovoga? U njihovoj obostranoj hiper-estetizovanosti, posvećenju Slavljenja Lepote, ili u Pavelovom misticizmu i sklonosti ka drevnim Misterijama? U Mirinoj avangardnosti neraskidivo povezanoj sa trezorima tradicije...? Ili kako sam Pavel Surovi vidi Mirino stvaralaštvo: "Mira formira modernu Rajsku ženu 21. stoleća!“

Ili se tajna krije u brižljivom izboru i mudrom vođenju Pavelovih Modela, savršenih primera nedostižne i tajnovite ženske lepote zaleđene u večnosti, dostojne srednjovekovnih devica i nedodirivih gospi sa renesansnih portreta Van Eick-a? Ili tajna leži u brižljivo biranim detaljima, aksesoarima, savršenim pozadinima poput tapiserija iz srednjovekovnih zamkova, filmski osvetljene scenografije kao i sav taj estetski iscizelirani ambijent sa sagovima, ćilimima, velovima, maramama, mačevima, štapovima, trozubcima, starim oružjem, oglavljima, škrinjama i ormarima koji vode u obećanu zemlju Narniju...

Tajnu ćete saznati kada otvorite ovaj zaboravljeni kovčeg Mire Brtkove sa neprocenjivim blagom na jedrenjaku Pavela Surovoga" - Istakla je autorka eseja i kritike o izložbi Simonida Stanković.

Autor: Nadlanu.com
Fotografije: Vladimir Veličković

Pogledajte još