Bez žurbe s prodajom

Paralelno s kampanjom upisa besplatnih akcija šest velikih javnih preduzeća, na domaćem tržištu pojavilo se mnogo konsultantskih brokersko-dilerskih kuća koje se bave i edukacijom i savetovanjem sadašnjih i budućih malih akcionara. Prema sadašnjim procenama, ali i nepotpunim podacima, do sada se za besplatne akcije prijavilo preko 2,5 miliona građana, otvoreno je preko 1,5 miliona novih tekućih računa. 

Istovremeno je registrovano preko 100.000 zaposlenih i penzionera u NIS−u, "Jatu", Telekomu, Pošti, a u toku je upis radnika EPS, gde se računa na oko 60.000 potencijalnih novih akcionara, te Aerodroma. Iz NSZ izveštavaju da je oko 40.000 građana oštećenog zdravlja i nesposobnih za poslovne aktivnosti prijavilo svoja "potraživanja", dok još uvek nije konačan broj onih koji se odriču stečenih bezvrednih akcija. Konačan rok za upis bespalatnih deonica ističe 31. jula i do tada bi svu papirologiju oko prijave trebalo završiti. Ako se ovom akcionarskom potencijalu doda i oko milion akcionara koji su stekli ove vredne papire u prethodnoj fazi privatizacije, Srbija će postati jedno veliko akcionarsko društvo, gde će finansijski konsultanti imati daleko značajniju ulogu i više posla. Kako procenjuje vodeći broker brokerske kuće "Profešenel stok broker" a.d. iz Beograda Đuro Bajić, mnogo malih partija građana predstavlja u administrativno-tehničkom smislu ogroman posao, a očekuje se da će brokerske kompanije biti daleko traženije. Bajić napominje da su znanje i edukacija građana i radnika o akcionarstvu sada na veoma niskom nivou i potrebno je dosta vremena da se "uđe u štos" oko stručnog rukovanja, posebno poslova s transakcijama i prodajom svog paketa akcija na berzi. Građani neće moći samostalno da trguju ovim vrednim papirima, već isključivo preko ovlašćenih brokera na berzi, a samostalno mogu da biraju ko će da ih zastupa.

Prema sadašnjim predviđanjima, ukoliko sve protekne u redu i u predviđenim rokovima s prodajom paketa Telekoma, građani će prve besplatne akcije dobiti u prvom kvartalu 2009. godine. Ne treba, međutim, da se žuri s prodajom, jer se tako gubi pravo na dividendu, a nema mogućnosti prodaje po višim cenama. Očekuje se rast cene akcija Telekoma, tako da treba izbeći uplitanje mešetara i otkupljivača akcija, koji će se neminovno pojaviti, dodaje Bajić. Postoje i druge raznorazne mogućnosti u transakcijama sa deonicama. Starije osobe mogu da prenesu ove "papire" na mlađe naslednike, dok se zaposlenima sugeriše ukrupnjavanje, odnosno stvaranje zajedničkog jačeg fonda i udruživanja akcionara po interesnoj liniji. U Telekomu je, na inicijativu, sindikata već formirano udruženje akcionara, koje je otvorenog tipa, a mogu se učlaniti i građani koji su ostvarili pravo na paket besplatnih akcija ove firme − ističe predsednik sindikata Telekoma Miroslav Joksimović.

("Pregled")

Pogledajte još