Prva zvezda - za Batu Stojkovića

Danilo - Bata Stojković, jedan od najznačajnijih domaćih filmskih glumaca, dobio je prvu zvezdu na pločniku ispred beogradskog bioskopa "Balkan". Ovaj događaj odigrao se na dan kada je pre 112 godina u Beogradu, u kafani "Zlatni krst" na Terazijama, održana prva bioskopska projekcija.

- Za Batu je pozorište bilo hram umetnosti, ali njegova velika stvaralačka energija, kojom je obogatio našu kulturu, ostala je dostupna svima upravo zahvaljujući filmu. On jeste zvezda jer zvezde večno sjaje, kao što sija njegova umetnost zabeležena filmskom kamerom. On je, u stvari, filmska zvezda, mada bi se on sad možda samo nasmejao na tu konstataciju – ovim rečima se obratio reditelj Slobodan Šijan, nakon čega je Batina supruga Olga Stojković postavila korpu crvenih ruža i tako otkrila "Batinu zvezdu".

Jedan od inicijatora ovog događaja je reditelj Darko Bajić, koji smatra da je važno da i Beograd, nalik na Holivud, dobije bulevar zvezda i tako se priseti ljudi koji su svojim velikim delima stvorili vrednosti koje su nam ostavili. Kaže da se neće zaustaviti na jednoj zvezdi, već je u planu da se svakog meseca postavi po jedna. Zanimljivo je da, umesto mermerne, na pločniku sija staklena zvezda.

Posle svečanog otkrivanja, filmski autori, glumci, producenti, stvaraoci i ljubitelji filmske umetnosti uputili su se u renovirani bioskop "Balkan", na koktel parti. Za muziku je bio zadužen "Loco band", a tačno u ponoć prisutni su odgledali specijalnu filmsku projekciju nove kopije filma "Ko to tamo peva". Ovaj film biće prikazivan narednih sedam dana, a sledi ciklus filmova u kojima glumi Bata Stojković.

Bate Stojkovića sećamo se iz brojnih pozorišnih televizijskih i filmskih uloga, od kojih su najupečatljivije u filmovima "Majstor i Margarita" (1972), "Čuvar plaže u zimskom periodu" (1976), "Pas koji je voleo vozove" (1977), "Ko to tamo peva" (1980), "Maratonci trče počasni krug" (1982) i "Balkanski špijun" (1984).

U ovoj svečanosti, ali i pozitivnoj atmosferi, uživali su Zdravko Šotra, Svetlana Bojković, Branka Petričević, Lazar Ristovski, Branislav Lečić, Ljubiša Samardžić sa suprugom, Lidija Vukićević, Darko Bajić…

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još