Da li je Ruzvelt znao za napad na Perl Harbur?

"To je obična legenda, tipična teorija zavere koja služi da se bolje prodaju knjige", ocenjuje istoričar koji radi pri Memorijalnom institutu Perl Harbur na Havajima.

Tu američku pomorsku bazu na Pacifiku 7. decembra 1941. napala je i potpuno uništila japanska vojska, što je označilo ulazak SAD u Drugi svetski rat.

Istina je da je predsednik Frenklin Ruzvelt (1933-45) uporno pokušavao da ubedi Amerikance da uđu u rat, ali njegov prioritet pre Perl Harbura je bila Evropa koju je tada već pokorio Hitler, a ne rat na Pacifiku.

Ruzvelt je "želeo rat sa Nemačkom", objašnjava američki istoričar. "Poslednja stvar koja mu je bila potrebna je rat na dva fronta", sa Nemačkom i Japanom.

Današnji Amerikanci takođe zaboravljaju da njihova zemlja 1941. nije bila vojna sila. "Naša kopnena vojska je bila mala, kao i mornarica, a posebno male su bilo vazdušne snage", podseća Martinez.

On tvrdi da je uoči samog napada na Perl Harbur, Ruzvelt pisao japanskom caru u beznadežnom pokušaju da izbegne rat sa Tokijom.

Obaveštajne službe u Vašingtonu bile su upoznate sa japanskim planovima o vrlo skorom napadu, ali ništa nije nagoveštavalo da će meta napada biti havajska baza, Amerikanci su očekivali napad na
njihove baze na Filipinima.

Uprkos radarima, američki vojnici nisu primetili da im se približava šest japanskih nosača aviona sa 400 letelica, koji su se zaustavili 350 kilometara ispred same vojne baze Perl Harbur.

"Naš radarski sistem je u to vreme bio vrlo rustičan", navodi Martines i dodaje da su Amerikanci bili pre svega zaslepljeni osećanjem svoje superiornosti.

"Preovlađivalo je mišljenje da su Japanci nesposobni da urade tako nešto. Mi smo tada Japance smatrali vojno inferiornim, pa čak i rasno inferiornim"
, tvrdi američki istoričar.

Dan nakon katastrofe u Perl Har buru, američki Kongres i zvanično je proglasio rat Japanu. Tri dana kasnije, Nemačka je uzvratila istom merom SAD. Tako je Vašington započeo rat na dva fronta.

PERL HARBUR, 4. decembar 2011. (Beta-AFP)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.