Oštećenje mozga krivo za glavobolje

Napadi migrene, koji mogu trajati između dva sata i dva dana, javljaju se u 10 odsto svetske populacije i žene ih imaju tri puta češće od muškaraca.

Istraživanje, koje bi moglo značajno doprineti otkrivanju tajne migrene, obuhvatilo je 295 odraslih Holanđana između 30 i 60 godina starosti od koji neki pate od migrene praćene vizuelnim poremećajima i problemima s očima. Rezultati su upoređivani sa 140 osoba koje ne pate od migrene.

Koristeći snimke magnetne rezonance, istraživači su otkrili da su pacijenti koji pate od migrene praćene vizuelnim poremećajima izloženi 13 puta većem riziku dobijanja cerebralne infarkcije, odumiranja tkiva zbog nedostatka kiseonika kad ugrušak krvi "začepi" arteriju, nego osobe koje uopšte ne pate od migrene.

Problem postaje sve teži sa učestalošću napada migrene.

Pacijenti s migrenom ali koju ne prate teškoće s vidom takođe su sedam puta češće izloženi riziku od osoba koje ne pate od migrene. Problem se javlja u cerebralnom regionu mozga koji kontroliše lokomotorne mehanizme osobe.

Ekipa holandskih istraživača-neurologa sa Medicinskog fakulteta u Lajdenu rezultate istraživanja objavila je u najnovijem broju časopisa Američke lekarske komore.

Doktor Lenora Lauer iz američkog Nacionalnog instituta za zaštitu zdravlja, koautorka teksta, izjavila je: "Po svoj prilici moraćemo da promenimo razmišljanja o tome šta je uzrok napada migrene. Do sada se mislilo da je reč jednostavno o epizodama, o povremenim snažnim napadima glavobolje nepoznate etiologije".

U stvarnosti, izjavila je ona u jednom intervjuu, problem može biti i hroničan zbog čega "jedno od značajnih pitanja koje će u budućnosti čekati na odgovor je kakav tok i vrsta terapije mogu biti korisni".

Po njenom mišljenju, istraživanje nije odredilo da li su oštećenja mozga rezultat ili uzrok migrena. Neki raniji slučajevi potvrdili su postojanje ožiljka od blagog moždanog udara povezanog s migrenom u istom regionu mozga što nagoveštava postojanje moždanog udara kod pacijenata koji pate od migrene.

Profesor Sejmor Dajmond, šef "Dajmond klinike za glavobolje" u Čikagu i izvršni predsednik Nacionalne fondacije za istraživanja glavobolja, ukazuje da istraživanje pokazuje da "poseban naglasak u terapiji treba staviti na rano otkrivanje uzroka migrene".

"Nešto patološki se događa na mozgu. Zato je izuzetno važno naglasiti da postoje lekovi koji će, ako se uzmu dovoljno rano, ublažiti pa i sprečiti napad a ovih preventivnih medikamenata ima puno" - tvrdi dr Dajmond. 

LAJDEN, ČIKAGO, 23. jun 2008. (FoNet)

Pogledajte još