Čari francuske kuhinje

Puno je asocijacija kada se pomene francuska kuhinja - baget, kroasan, kiš loren, guščija džigerica, divljač, sosovi, sirevi…

- Bavim se ovim poslom već 12 godina. Ponajviše francuskom kuhinjom. I nisam ni blizu svega što u njoj može da se otkrije – kaže Bojan Vasiljević, kuvar u restoranu "Absinthe" u Beogradu. Ovaj restoran zamišljen je kao francuski bistro, i pored specijaliteta iz drugih evropskih kuhinja na meniju ima veliki izbor francuskih jela. Vasiljević navodi da je tipična, specifična i zanimljiva - supa od luka. Ukus luka uopšte se ne oseća a posipa se sirom koji se zapeče. Zanimljiv je i kotlet mariniran u ruzmarinu i poslužen sa sosom od dižon-senfa ili ćuretina spremljena na provansalski način.

Svaka regija u Francuskoj ima svoje osobenosti. Francuska kuhinja oblikovala se vekovima a na nju su uticali i hirovi buržoazije i razne političke i društvene okolnosti. I naravno, podneblje i kuhinje drugih, bliskih evropskih zemalja. Divljač i šunka popularni su u Šampanji iz koje je i čuveno penušavo vino. Oblast Loren poznata je po kiš lorenu, vrsti pogače koja se pravi sa mesom, povrćem ili sirom ili, po tradicionalnom i starom receptu - sa slaninom i šunkom. Oblast Alzas razvijala se pod uticajem nemačke kulture a vino i pivo su slični kao u susednoj Nemačkoj. Fondi, čuveno jelo od topljenog sira popularno je u blizini Švajcarske koja polaže pravo na originalni recept.

Posebna priča u francuskoj su vina. Polaže se na njihov kvalitet, starost i poreklo. Francuzi ga piju u umerenim dozama i zbog toga, smatra se, imaju manji procenat srčanih bolesnika nego druge evropske zemlje. Vino je sastojak mnogih jela a jedno od poznatijih je burgundska govedina koja se marinira u crnom vinu a zatim peče. 

Meso spremljeno na poseban način i sosovi koji se uz njega služe takođe su standard francuske kuhinje,u kontinentalnom delu. U priobalnim delovima Francuske - na Atlantiku i obali Sredozemnog mora dominira, logično,  ribe i svi morski plodovi. 

Posebna priča su  francuski sirevi, raznovrsni i veoma kvalitetni. Oni se konzumiraju često, ali u malim količinama i služe na kraju obroka. 

Bojan Vasiljević  podseća da je tipičan i omiljen gratinirani krompir- krompir koji se najpre kuva u mleku sa muskatnim orahom a zatim zapeče. Omiljene poslastice su čokoladni mus, voćni tartovi, krem brule- krem od vanile zapečen sa špinovanim šećerom. U restoranu "Absinthe", navodi Vasiljević, najdraža poslastica ljubitelja francuske kuhinje je sufle od čokolade.

Istraživanja o tome zašto su Francuskinje vitke pokazala su da je tajna u malim porcijama, malim količinama kvalitetne hrane, unošenju puno tečnosti… A čini se i da su Francuskinje i Francuzi navikli da se trude da u ishrani budu odmereni i da stalno odolevaju. Jer nije lako živeti u zemlji takvih kulinarskih izazova.

Jelena Jovanović

Pogledajte još