Svesna obmana pušača

Prva uporedna američka istraživanja o tome u kojoj meri pušenje cigareta s oznakom na kutiji "manje čađi" (low tar) zaista smanjuje rizik od oboljevanja od raka pluća pokazala su da rizik nije ništa manji nego za pušače "konvencionalnih" cigareta. Osobe koje puše cigarete bez filtra najizloženije su bolesti.

"Naša studija predstavlja do sada najčvršći dokaz da dizajnerske oznake 'light' i 'ultra-light'  ne čine te cigarete manje smrtonosnim" - tvrdi dr Majkl Thun, epidemiolog iz Američkog instituta za rak.

"Jedini efikasan način da se ukloni svaki rizik od oboljevanja jeste da se batali pušenje što je moguće pre" - tvrdi on.

Istraživanje je pokazalo da u duvanskom dimu postoji oko 4.000 hemikalija od kojih su više od 50 kancerogene. Najveći broj ih se nalazi u čađi koja se stvara prilikom sagorevanja duvana i koju pušač unosi u pluća.

Cigarete s oznakom "light", "mild", "ultra" i "low tar" prividno pokazuju manju količinu koju pušač udiše jer ga filtri na cigaretama razređuju ali ne umanjuju njegovu količinu i toksičnost.

Međutim, lekari i antipušačke grupe stalno tvrde da cigarete s filtrom i s "ohrabrujućim oznakama" nisu uopšte bezbednije od regularnih cigareta jer pušači svoje potrebe za nikotinom nadoknađuju paljenjem većeg broja cigareta i dubokim udesanjem dima.

Tim Lord, predsednik Asocijacije britanskih proizvođača duvanskih prerađevina, naglašava da njegova organizacija "nikada cigarete s ulepšavajućim oznakama nije proglašavala bezbednijim niti ih je kao takve reklamirala".

(old_image)"Na kraju dana jedina bezbedna cigareta je ona koju - niste pupušili" - izjavio je on britanskim medijima.

Međutim, Amanda Sanford, predstavnica antipušačke grupe ASH kaže da "nije važna količina čađi u cigaretama, one će svakako izazvati rak pluća, grla ili jednjaka ukoliko nastavite da pušite".

Thun i dr Džefri Haris iz Opšte bolnice u Bostonu, kao i grupa njihovih kolega, istraživali su odnos između količine čađi u cigaretama i smrtnih slučajeva od raka pluća u periodu od šest godina na više od milion žena i muškaraca.

"Povećanje rizika da se oboli od raka pluća gotovo da je identično kod ljudi koji su pušili "umereno čađave" cigarete (15-21 mg), "nisko čađave" (8-14 mg) ili "vrlo nisko čađave" (manje od 7 mg) - saopštili su istraživači u izveštaju objavljenom u stručnom časopisu "Britiš medikal džornal".

Sve osobe koje koje su pušile, bez obzira na količinu čađi u cigaretama, imale su veće izglede da obole od raka pluća od osoba koje su ostavile pušenje ili nikada nisu pušile.

Na kraju studije naglašava se da uživanje u cigaretama bez filtra predstavlja najveći rizik pa se iznose podaci da u SAD jedan odsto svih prodatih cigareta otpada na one bez filtra ali zato u Kini se proda 20 odsto, Francuskoj 15 odsto a u zemljama istočne Evrope oko šest odsto cigareta bez filtra. 

BOSTON, LONDON, 27. jun 2008. (FoNet

Pogledajte još