fbpx

Internet preuzima primat?

Rezultati su pokazali da je za čak 20 odsto građana internet glavni izvor informacija, kao i da je porastao broj porodica koje imaju pristup internetu.

"Vezanost za određeni medij u korelaciji je sa godinama, pa je glavni izvor informisanja za mlade internet, a za starije od 66 godine televizija", rekao je predstavnik agencije Predrag Kurčubić.

On je naveo da je televizija i dalje dominanatan medij, ali da je njen uticaj 2011. godine u odnosu na prethodnu opao, a da je uticaj interneta porastao.

"Oko 20 odsto građana navodi da im je internet glavni izvor informacija, a 2010. on je to bio za 13 odsto građana. Takođe, porastao je i procenat domaćinstava koje imaju pristup internetu, sa 51 na 60 odsto", naveo je Kurčubić.

Prema njegovim rečima, 56 odsto građana Srbije se izjašnjava da bar nekad koristi internet, a oko šest odsto njih svakodnevno ga koristi preko mobilnog telefona.

"Četovanje, čitanje foruma, blogova, kao i aktiviranje na društvenim mrežama je u porastu", rekao je Kurčubić i naveo da dve trećine ljudi koji koriste internet ima profile na Fejsbuku, a oko sedam odsto njih na Tviteru.

Profil ni na jednoj mreži nema 34 odsto populacije koja koristi internet, dodao je Kurčubić.

Jasna Milošević, takođe predstavnica agencije Ipsos Stratedžik Marketing, rekla je da se internet koristi tokom celog dana, ali najviše uveče od 20 do 24 sata.

"Oko 69 odsto korisnika interneta odvoji više vremena nego što je planirao za korišćenje njegovih sadržaja, a samo jedan odsto korisnika kontroliše svoje vreme", navela je Milošavićeva.

Kad je reč o izboru vesti, ona je rekla da korisnici manje traže političke i ekonomske vesti, a više vremensku prognozu, zbivanja u gradu i slične laganije teme.

Miloševićeva je ocenila i da nije dovoljno iskorišćena interaktivnost koju nudi internet, odnosno ostavljanje komentara i preporuka na vestima, blogovima i slično.

Agencija Ipsos je ovo istraživanje sprovela u okviru Programa za podršku medijima u Srbiji koje sprovodi Američa agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko partnera IREX Serbia.

Istraživanje su podržali Institut za održive zajednice (ISC) u okviru programa "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva”, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i agencija Media S.

Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.