Objavljen program Palićkog festivala

Na uvodnoj konferenciji za novinare u četvrtak, 26. jula, u Otvorenom univerzitetu u Subotici, objavljen je program 15. Festivala evropskog filma Palić. Na ovogodišnjem festivalu, u okviru zvanične selekcije i osam pratećih programa biće prikazano sedamdesetak dugometražnih i kratkih filmova.

U zvaničnoj konkurenciji za festivalske nagrade, Zlatni toranj (za najbolju režiju) i Palićki toranj (za najbolji film), kao i Specijalnu nagradu žirija, našlo se dvanaest evropskih filmova u selekciji ruskog filmskog kritičara Nikolaja Nikitina.

«Tanka crvena linija koja spaja, inače žanrovski raznorodne filmove iz ovogodišnje zvanične selekcije, je tema porodice i porodičnih odnosa, kao i ljubavi u svim njenim aspektima«, obrazložio je izbor filmova Nikolaj Nikitin koji je i prošle godine bio selektor Glavnog programa.

U poslednjem trenutku u takmičarski program je ušao i izraelski film Valcer sa Baširom koji je privukao veliku pažnju na ovogodišnjem festivalu u Kanu. Prema rečima direktora festivala Radoslava Zelenovića, Palićki festival će ugostiti i brojne filmske premijere. Žiri će i ove godine imati pet članova, a očekuju se brojni gosti i predstavnici filmova iz programa.

Pored najavljenih pratećih programa, Novi mađarski film, Novi izraelski film, Mladi autori Evrope i Omaž program posvećen dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Kenu Louču i Goranu Paskaljeviću, ove godine će se u koncepciji festivala ponovo naći program Paralele i sudari. Filmove iz ove selekcije oceniće i nagraditi međunarodni žiri kritike.

Ovogodišnji festival biće obogaćen sa tri nova programa: Dečji program, Mnoga lica 1968. i program ekološkog dokumentarnog filma ECO DOX. U sklopu ovih programskih celina, predviđena su i dva okrugla stola od kojih će jedan biti posvećen obeležavanju 40 godina od burnih društvenih i političkih događaja 1968. godine.

«Palićki festival jedini na ovim prostorima ima jasno definisanu koncepciju i program. Nismo stali u razvoju, imamo novih programa, a na osnovu sedamdesetak filmskih ostvarenja, koliko će biti prikazano ove godine, slobodno mogu da kažem da nam predstoji izuzetno zanimljiv i dobar festival», istakao je Radoslav Zelenović.

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije i gostovanjem renomiranih muzičkih bendova koji ne pristaju na kompromise, Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

Jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu biće održan od 19. do 25. jula.
Programi će se održavati na više lokacija na Paliću i u Subotici: Letnjoj pozornici, na Muškom i Ženskom štrandu, u Eko centru, Otvorenom univerzitetu, sali Jadran i bioskopu Abazija.

U skladu sa misijom, atmosferom i festivalskim ambijentom, ovogodišnji slogan Festivala evropskog filma je - Feel, Reflex, Relax. 

www.kontraweb.net

Pogledajte još