Neujednačeno shvatanje korupcije

BEOGRAD, 9. anuara 2012. (Beta) - Po Indeksu percepcije korupcije Transparensi internešenala zemlje Zapadnog Balkana imaju prosečnu ocenu 3,5, na skali od jedan do 10, po čemu se region svrstava u visoko korumpirane.

Vlasnici i menadžeri preduzeća na Balkanu uglavnom smatraju da je borba protiv korupcije zadatak države, pokazalo je istraživanje Ekonomskog instituta Zagreb.

"Mišljenje o ulozi pojedinaca u borbi protiv korupcije, ali i tolerancija prema toj pojavi u velikoj meri zavisi od zemlje porekla, što ukazuje da borba protiv korupcije ne može biti istovetna u svim zemljama ovog visoko korumpiranog regiona", prenosi portal Euraktiv Srbija (www.euractiv.rs).

Ekonomski institut Zagreb uradio je telefonsko istraživanje o odnosu prema korupciji na uzorku od 1.849 vlasnika preduzeća i menadžera u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu.

Njihov stav prema korupciji uglavnom je negativan i čekuju da država odigra glavnu ulogu u borbi protiv korupcije, ali smatraju i da pojedinci i organizacije mogu da daju značajan doprinos borbi protiv korupcije.

Stav prema korupciji nije ujednačen, jer je analiza pokazala znatne razlike u shvatanju te pojave, a jedan od zaključaka zagrebačkog javnog instituta je da su stavovi vezani za zemlju porekla i da rezultatima treba prilagoditi i mere za borbu protiv korupcije.

Pogledajte još