Isplata duga vojnim penzionerima u tri rate

BEOGRAD, 19. januara 2012. (Beta) - Zaostala dugovanja vojnim penzionerima biće isplaćena u tri jednake rate, počev od ove, pa do 2015. godine, predvidjeno je novim zakonskim predlogom koji je u četvrtak usvojen na Odboru za rad, boračka i socijalna pitanja Skupštine Srbije.

Predlog zakona o pretvaranju u javni dug Srbije neizmirenih obaveza prema korisnicima vojnih penzija, trebalo bi po hitnom postupku da se nadje pred poslanicima na narednom zasedanju parlamenta.

Dug potiče iz perioda od 2004. do 2007. godine kada vojnim penzionerima penzije nisu isplačivana primanja prema uskladjivanom iznosu, sa povišicama. Osnovni dug iznosi oko 4,5 milijarde dinara, a procenjuje se da je uz kamate narasatao na oko 13 milijardi.

Dugovanja se odnose na oko 47.000 vojnih penzionera. Oko 18.000 njih uspelo je da naplati dug uz sudske parnice, a 14.000 sudskih postupaka je još u toku.

"Zakonom je predvidjeno da se obustave svi parnični postupci i eliminišu izvršne presude. Oni koji do sada nisu sudskim putem naplatili svoja dugovanja, dobiće ih uz sve kamate i naplatu sudskih troškova kroz rate u naredne tri godine", kazala je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todović.

Pogledajte još