Kriza pokazala probleme medija na Balkanu

PARIZ, 26. januara 2012. (Beta) - Srbija je nazadovala po stepenu slobode medija, i nalazi se na 80. mestu medju ukupno 179 zemalja, pokazao je najnoviji izveštaj medjunarodne organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica (RSF).

U izveštaju se ukazuje da su ekonomski problemi pokazali probleme medija na Balkanu - iskorišćavanje medija za privatne ili kriminalne interese, nepoštenu konkurenciju na malim tržištima i autocenzuru kod sve većeg broja novinara, inače, loše plaćenih.

U tim zemljama pravosudni zvaničnici, često loše obučeni, više su, čini se, zainteresovani za uznemiravanje medija, nego za okončavanje prakse nekažnjavanja onih koji prete ili fizički napadaju novinare, piše u izveštaju RSF.

Tako je, kako se dodaje, i u BiH koja je na 58. mestu liste RSF, Crnoj Gori (107. mesto), Albaniji (96) i Makedoniji (94), Kosovu (86).

Prema izveštaju RSF, Slovenija je napredovala i nalazi se na 36. mestu, dok je Hrvatska nazadovala i zauzela 68 mesto.

"Represija je bila reč protekle godine. Nikada sloboda informisanja nije bila toliko povezivana sa demokratijom, a nikada neprijatelji sloboda nisu toliko otežavali rad novinara", ukazala je ta organizacija sa sedištem u Parizu u godišnjem izveštaju o slobodi medija u 179 zemalja sveta.

Pogledajte još