Žućko, priča o Radivoju Koraću

Žućko, priča o Radivoju Koraću” je film o prvoj svetskoj košarkaškoj zvezdi sa ovih prostora, o njegovoj izuzetnoj sportskoj karijeri, ali i fasinantnoj ličnosti. Ovo je priča i o jednom vremenu, o zemlji koje više nema, bivšoj Jugoslaviji koja je tokom 50-tih i 60-tih godina 20. veka počela da se otvara prema Zapadu preko sporta, muzike, filma, mode, a te nove trendove donosio je upravo Korać.

U igranom delu filma pojavljuju se Vladimir Aleksić (u ulozi Radivoja Koraća), Katarina Radivojević (u ulozi Koraćeve majke), Tihomir Stanić (kao Ivo Andrić), Voja Brajović (kao Tito), Tamara Krcunović (belgijska novinarka). Naratori u filmu su Aleksandar Saša Đorđević i Milenko Tepić.

Posle vrlo emotivne specijalne projekcije filma na Evropskom košarkaškom prvenstvu u Litvaniji i učešća na Filmskom festivalu u Palermu na kome je osvojio dve nagrade (za najbolji strani film i najbolju režiju - Gordan Matić), film će od 17. februara moći da pogleda i publika u bioskopima širom Srbije.

Dokumentari deo filma, pored arhivskih materijala, daje autentična svedočanstva o Koraću kroz razgovore sa Žućkovom porodicom, prijateljima, saigračima, poštovaocima iz zemlje i inostranstva. Sagovornici u filmu su velikani evropske i svetske košarke - Bora Stanković, Ranko Žeravica, Vladimir Cvetković, Dragutin Čermak, Slobodan Gordić, Nemanja Đurić iz Srbije, Ivo Daneu i Boris Kristančić iz Slovenije, Josip Đerđa i Nikola Plećaš iz Hrvatske. Tu su i saigrači iz italijanske Petrarke, Francesco Varotto i Giuseppe Stefanelli, kao i rivali iz Španije, Pedro Ferràndiz, Emiliano Rodriguez, Clifford Luyk.

SAZNAJ: Kako je država kočila završetak filma o Žućku?

Pogledajte još