Potpisom protiv smrti slobode Interneta

Protesti protiv zakona SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protect Intellectual Property Act) koji, složili su se mnogi, ograničavaju slobodu Interneta nisu kraj udružene online borbe. Sada je organizovano i online potpisivanje peticije.

Svaka YouTube pesma, svaka fotografija, veština koju ste naučili na nekom online tečaju, čak i tetovaža na vašem telu podliježe zakonskoj odgovornosti. Facebook, YouTube i Twitter će zbog ACTA morati da imaju administratore koji će odobravati objave. U suprotnom će rizikovati da budu zatvoreni.

Međutim ova dva zakona nisu jedina iz ove oblasti, tu je i je ACTA (The Anti-Counterfeiting Trade Agreement) - sporazum koga u tajnosti donosi telo koje, kako se navodi u peticiji, "nije demokratski izabrano te za koje se prema tome ne može tvrditi da radi u interesu javnosti".

Ako se ACTA sprovede, piše "index.hr", Internet provajderi će imati zakonsku odgovornost za ponašanje svojih klijenata, pa će zbog potencijalnih tužbi morati da prate sve što izlazi i ulazi iz kompjutera.

EU i SAD su potpisali zakone o ACTA-i, ali glasanje tek sledi. Ako ovo prođe, piše "index.hr", biće to smrt slobode govora i smrt Interneta.

Potpišite peticiju protiv ACTA!

Pogledajte još