Vijagra i za žene

Preparat sildenafil, koji lekari prepisuju muškarcima, može da pomogne i ženama.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da najmanje 120 miliona ljudi pati od depresije, čestog poremećaja koji u većini slučajeva može da se tretira lekovima.

Međutim, lekovi često izazivaju neželjene efekte kao što su glavobolja, mučnina, problemi sa spavanjem i umanjena seksualna želja. Najnovija istraživanja pokazala su da lek "sildenafil", koji se obično prepisuje muškarcima, može da pomogne i ženama.

Taj lek je poznatiji pod nazivom "vijagra". Ove godine obeležava se deseti "rođendan" vijagre, prvog oralnog leka za poboljšavanje potencije muškaraca.

Plavu pilulu danas koriste milioni muškaraca, a ona je donela desetine milijardi dolara svom proizvođaču, kompaniji "Fajzer" (Pfizer).

Jedna nova studija pokazala je da "vijagra" možda može da pomogne i ženama koje se, zbog uzimanja antidepresiva, suočavaju s neželjenim efektima tih lekova na seks.
Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja, a delove prenosi Glas Amerike.

Psihijatar Džordž Nernberg s Medicinskog fakulteta Univerziteta države Nju Meksiko rukovodio je istraživanjem. - Posebno smo procenjivali da li je bilo poboljšanja u libidu, početnoj fazi seksualne funkcije, orgazmu i ukupnom zadovoljstvu - izjavio je Nernberg.

U istraživanju je, na dobrovoljnoj bazi, učestvovalo stotinu žena starosti od 18 do 54 godine. Njihova depresija se smanjivala i sve su uzimale lekove zbog simptoma koji su poznati kao "selektivni serotoninski inhibitori" ili SSRI.

Zatim je polovini ispitanica dat "sildenafil". Drugoj polovini dat je placebo, bezvredna pilula.

Doktor Nernberg objašnjava: 

- Ustanovili smo ukupno poboljšanje seksualne funkcije na osnovu ukupnog merenja, ali mnogo značajnije bilo je to što je kašnjenje orgazma kod žena, što je simptom "selektivnih inhibitora", bilo sve ređe.

Svetska zdravstvena organizacija ukazuje da depresija može da se tretira odgovarajućim lekovima i neki pacijenti uzimaju terapiju.

Navodi se da depresija doprinosi i mnogim drugim bolestima. Lekari tvrde da socijalna sramota povezana s mentalnim oboljenjima, kao i ustezanje da se razgovara o seksualnim problemima, mogu da spreče mnoge žene da uzimaju antidepresive.

Psihijatar Semjuel Kit ocenjuje da bi rezultati istraživanja mogli da ohrabre žene da nastave da uzimaju antidepresive zato što neželjeni seksualni efekti mogu da se leče.

- Za mnoge ljude je to glavni deo života, a sada osećaju da ga propuštaju - zbog lekova. Oni bi trebalo da imaju i drugi izbor osim prekida uzimanja lekova - smatra on.

Ženama koje su učestvovale u istraživanju rečeno je da uzmu sildenafil najmanje sat pre seksualnog odnosa. Mnoge su pomenule da posle uzimanja pilule imaju blagu glavobolju, ali drugi neželjeni efekti nisu ustanovljeni. 

(FoNet)
SANTA FE, 14. avgust 2008. 

Pogledajte još