Traže povlačenje uredbe o platama

LUČANI, 2. februara 2012. (Beta) - Predsednici opština Arilje, Požega, Kosjerić i Lučani u četvrtak su zatražili da Vlada Srbije hitno povuče uredbu o platama opštinskih službenika, koju su ocenili kao protivzakonitu i protivustavnu.

Predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović za agenciju Beta je izjavio da će se tražiti ocena ustavnosti Uredbe o izmenama i dopunama koeficijenata za obračun ličnih dohodaka u državnim organima, usvojene na telefonskoj sednici Vlade 30. decembra 2011. godine.

Jolović je rekao da je nedopustvo da vlada svojim aktom obavljanje istog posla u organima uprave, sa istom stručnom spremom, vrednuje na različite načine, čime se dovodi u pitanje kvalifikacija i stručnost zaposlenih u opštinama Srbije.

Predsednici četiri opštine naveli su primer da je načelnicima opštinskih uprava odredjena zarada do 66.000 dinara, gradskih 97.000, dok načelnici u gradu Beogradu imaju 127.000, iako u opštinama radi jedan načelnik, a u gradovima po osam.

Oni smatraju da obim posla u gradovima nije veći nego u opštinama jer se broj zaposlenih planira prema broju stanovnika, a Beograd se u svakom smislu favorizuje, "kao da u unutrašnjosti žive gradjani drugog reda".

Pogledajte još