Sud u Francuskoj podržao presudu sajentolozima

PARIZ, 2. februara 2012. (Beta-AP) - Apelacioni Sud u Francuskoj podržao je presudu prvostepenog suda kojom je 2009. Sajentološka crkva proglašena krivom za prevaru, jer je svojim članovima uzimala velike sume novca za sumnjive metode lečenja.

Slučaj je pokrenula mlada žena koja se sudu žalila da je, od pristupanja crkvi 1998, platila 21.000 evra za knjige, kurseve i "pakete za pročišćenje", zbog kojih je bila primorana da se zadužuje.

Kada je zatražila naknadu za uložena sredstva i pokušala da napusti crkvu, njene vodje joj nisu odobrile ni jedno ni drugo.

Karin Pu, potparolka Sajentološke crkve u Los Andjelesu, ovu odluku ocenila je kao "neuspeh pravde" i rekla da će crkva podneti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Pred apelacionim sudom, tužilaštvo je tražilo da se crkva kazni s najmanje milion evra, a njena knjižara s pola miliona. Apelacioni sud je medjutim odredio iste kazne kao i niži sud - 400.000 evra za crkvu i 200.000 za knjižaru.

U prvobitnom postupku tužilaštvo je pokušalo da ukine Sajentološku crkvu u Francuskoj, ali je sud odbio čak i da zabrani njene operacije obrazloživši da bi francuski sajentolozi i onako nastavili sa svojim aktivnostima.

Pogledajte još