Čarobna frula

Mocartova opera Čarobna frula pretočena je u spektakularnu novu filmsku verziju, po ideji i u režiji Keneta Brane, s adaptiranim libretom Stivena Fraja. 

Pod vođstvom muzičkog direktora Džejmsa Konlona, koji predvodi Evropski kamerni orkestar, film daje šansu mladim operskim zvezdama, uključujući tu Jozefa Kajzera, Bena Dejvisa i novajliju Emi Karson, zajedno s već priznatim izvođačima kao što su Rene Pape, Tom Rendl, Ljubov Petrova i Silvija Moi. 

Sa budžetom od 27 miliona dolara, film je producirao Pjer Olivije Bardet (njegova kompanija je Idéale Audience), sa Stivenom Rajtom kao izvršnim producentom (on predstavlja Fondaciju Piter Murs, koja je i glavni finansijer projekta). 

Muzika je pristupnica za imaginaciju. Ljudi će odavde uzeti samo ono što požele. Reakcije na veliko umetničko delo su nepotrebne i subjektivne. Namera nam je bila da prepustimo operu ljudima, a ne da ih vežemo za nju. Pokušavamo da iskoristimo sve najbolje kreativne mogućnosti filma kao umetnosti i, u krajnjoj liniji, da upoznamo publiku s Mocartom, ako to želi. Kao što to lepo kaže Piter Murs – "Pokušavamo da otvorimo vrata, ali ne da gurnemo ljude kroz njih" - rekao je reditelj i glumac Kenet Brana o svojoj adaptaciji čuvene Mocartove opere.


O Čarobnoj fruli

U suton Prvog svetskog rata počinje magična drama, kada Tamino kreće na opasno putovanje u potrazi za ljubavlju, svetlošću i mirom u svetu, kojeg je spopala tama, smrt i destrukcija. Nemir se spušta nad predelom koji još nije osetio ratne sukobe, dok Tamino sa svojim regrutima nestrpljivo čeka komandu za odlazak u bitku. U nastupajućem haosu transportovan je u svet sumraka, zatečen između sna i košmara, u kome ga od sigurne smrti spasava trio terenskih bolničarki. Kada Papageno (vlasnik kanarinca koji je imao zadatak da detektuje prisustvo gasa u rovovima) upadne u scenu, pokušavajući da preuzme zasluge za Taminovo spasavanje, sestre oba ova vojnika šalju u smrtonosnu misiju. Ovaj duo mora da spasi Paminu, dražesnu ćerku Kraljice Noći, koju je kindapovao mračni gospodar Sirastro. Ono što sledi je spektakularna muzička avantura, u kojoj sudbina para mladih ljubavnika može da pomogne određivanju sudbine čitavih naroda i života miliona ljudi.

Pogledajte još