Lažiranje utakmica čest problem

BRISEL, 07. februara 2012 (Beta) - U zemljama istoka Evrope, uključujući Srbiju, za profesionalni fudbal najteži problem je lažiranje utakmica, a mnoge igrače na to primoravaju uprave klubova povezane s mafijom koja drži kladionice.

To su u utorak u Briselu saopštili čelnici sindikata profesionalnih fudbalera (FIFPro), koji su predočili da neplaćanje plata i premija, zlostavljanje i pretnje dovode mnogo igrača u situaciju da prihvataju da igraju nameštene utakmice.

Sindikat fudbalera je predstavio "Crnu knjigu o istočnoj Evropi" u kojoj su izneseni svi podaci o lošem položaju fudbalera, lažiranju utakmica, kao i iskazi dvadesetorice igrača koji su bili primorani da prihvate nameštene mečeve i trpeli razna zlostavljanja i nasilje.

Jedan od tih fudbalera, Dragiša Pejović, bio je prisutan na konferenciji za novinare i izjavio je da mu je bilo prećeno, da je zlostavljan i na njega vršen pritisak da igra nameštene mečeve.

Pejović je rekao da je na kraju bio primoran da zasad prekine fudbalsku karijeru i da mesečno od sindikata fudbalera u Beogradu kao pomoć dobija 200 evra.

"Crna knjiga" je analiza izradjena na temelju svedočenja 3.357 fudbalera u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Madjarskoj, Kazahstanu, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Sloveniji i Ukrajini.

Kako su predočili rukovodioci FIFPro, zakoni kojima bi se oštro suzbijalo lažiranje utakmica su ili jako manjkavi ili uopšte ne postoje u nekim istočnoevropskim zemljama, iako mafijaški klanovi naročito iz istočne Azije na ovom prljavom biznisu nameštanja rezultata na kladionicama obrću više od 500 milijardi dolara.

Zato je zatraženo od vlada, domaćih i medjunarodnih pravosudno-policijskih tela, Evropske unije i prvenstveno svetske i evropske fudbalske federacije - FIFA i UEFA, da pokrenu opipljive mere da se ovakav organizovani kriminal spreči, a profesionalnim fudbalerima i na istoku Evrope zajamče ugovori po propisima UEFA.

Pogledajte još