Kineski zvaničnik traži azil u američkom konzulatu

PEKING, 9. februara 2012. (Beta-AFP) - SAD su u četvrtak potvrdile da je visoki kineski zvaničnik poznat po borbi protiv korupcije, posetio jedan od američkih konzulata u Kini.

Zvaničnik iz Čongćina Vang Lidjun je ove sedmice otišao na bolovanje, o čemu kolaju brojne glasine i Kini i na internetu, pre svih ona da je Vang u ponedeljak zatražio azil u američkom konzulatu u Čengduu, prestonici provincije Sečuan koja se granici sa Čongćingom.

"Vang Lidjun je ranije ove sedmice zatražio prijem u generalnom konzulatu SAD u Čengduu, kao pomoćnik gradonačelnika" Čongćinga, rekao je predstavnik za štampu američke ambasade u Pekingu Džastin Higins.

"Sastali smo se s njim, posetio je konzulat, koji je potom svojevoljno napustio", dodao je Higins i odbio da precizira da li je Vang zatražio azil.

Vang, koji je do prošle sedmice bio i šef policije Čongćinga, "dobio je dozvolu za odmor" zbog premora, saopštile su u sredu lokalne vlasti. "Premor" je u prošlosti bio izgovor Komunističke partije za čistke u partijskom aparatu.

Vang Lidjun je postao poznat po borbi koju je pre dve godine vodio protiv kriminalne grupe trijade u Čongćingu. Ta operacija protiv korupcije donela je poene gradonačelniku Bo Silaju, koji ima ambiciju da udje u Stalni komitet Politbiroa Komunističke partije kine.

Pogledajte još