Javne nabavke treba da imaju jasne kriterijume

BEOGRAD, 10. februara 2012. (Beta) - Predsednik Saveta stranih investitora (FIC) Kostin Bork ocenio je da bi smanjenje birokratije i uspostavljanje jasnih pravila za podršku preduzećima doprinelo smanjenju korupcije u Srbiji.

"Politiku subvencija trebalo bi unapred dogovoriti na nacionalnom nivou i sprovesti je na transparetan način", naveo je on u autorskom tekstu za novi broj biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT), koji izdaju Ekonomski institut i Privredna komora Srbije.

Bork je istakao da bi proces javnih nabavki trebalo da ima jasne kriterijume, kako bi se omogućila poštena konkurencija.

Ističući da je unapredjenje poslovnog okruženja od najvećeg je značaja za privlajčnje stranih inveticija, on je primetio da je da najnovija dešavanja u Srbiji u pogledu regulatornih okvira nisu optimistična za investitore.

"Zabrinuti smo zbog naglih i brojnih izmena srpskog regulatorog okvira koje su se dogodile u poslednjoj nedelji decembra 2011, tokom koje je došlo do ubrzanog usvajanja više od 70 propisa", rekao je on.

Savet stranih investitora se, kako je istakao, "snažno protivi načinu na koji su te promene nametnute privatnom sektoru - u većini slučajeva bez prethodnih konultacija".

Pogledajte još