Sirija odbacuje optužbe za zločin

DAMASK, 14. februara 2012. (Beta-AFP) - Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova "kategorički" je u utorak odbacilo optužbe UN da je sirijski režim počinio zločine protiv čovečnosti, prenela je agencija Sana.

"Sirija kategorički odbacuje saopštenje Visokog komesarijata UN koji sadrže neke navode o Siriji", navodi se u saopštenju.

"Komesarijat su izmanipulisale odredjene zemlje koje žele zlo Siriji i koje ignorišu terorističke zločine oružanih grupa", navodi ministarstvo.

Komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj ocenila je u ponedeljak da su u Siriji od početka sukoba u martu 2011. godine do danas zabeleženi zločini protiv čovečnosti koje je počinila vlast.

Pilajeva je u Generalnoj skupštini UN izrazila zabrinutost da bi sukobi u Siriji mogli da prerastu u gradjanski rat. Ona je ponovo pozvala Medjunarodni sud pravde da se pozabavi slučajem predsednika Bašara Asada.

Pre obraćanja komesarke UN došlo je do manjeg incidenta kada je ambasador Sirije Bašar Džafari pokušao da spreči da ona izadje za govornicu, pozivajući se na to da prema statutu komesar ima pravo samo jedanput da iznese izveštaj tokom zasedanja Generalne skupštine.

Pogledajte još