NASA: Skakanje na trampolini efikasnije od trčanja

Ko stari dobri hula-hop nije bacio, već redovno vežba ili skače na trampolini, ostaće u dobroj formi. Kako podseća bečki zdravstveni stručnjak Hademar Bankhofer, obe sprave korisne su za smanjivanje kilograma i održavanje forme.

Interesantna studija američkih lekara dokazala je sledeće: vrteći krug oko struka može se znatno smršati i aktivirati problematične zone, kao što je stomak. Istovremeno se jačaju mišići leđa, stomaka i nogu.

Ako vam nije pri ruci hula-hop, onda su vas deca možda ubedila da nabavite trampolinu. Još 1980. američka svemirska agencija NASA sprovela je studiju o skakanju na trampolini. Rezultat je bila konstatacija da je skakanje na trampolini tri puta efikasnije od trčanja. 

Skakanje u vremenu od 10 minuta ima efekta koliko i 30 minuta trčanja. Za razliku od trčanja, prilikom skakanja na trampolini, diskus i leđa se ne opterećuju, objašnjava Bankhofer. Umesto toga aktivira se sagorevanje masti, a vezivno tkivo se zateže. Prilikom skakanja treba obratiti pažnju da skačete sami, da stanete na sredinu i da se držite uspravno.

(Compress)
BEČ, 22. avgusta 2008.

Pogledajte još