Primeniti Sporazum o zabrani nuklearnih proba

BEČ, 17. februara 2012. (Beta-AFP) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je u petak u Beču osam zemalja, uključujući SAD, da ratifikuju Sporazum o zabrani nuklearnih proba, kako bi taj medjunarodni dokument stupio na snagu.

"Svaka zemlja koja se protivi potpisivanju ili ratifikaciji sporazuma, jednostavno nema odgovornost prema medjunarodnoj zajednici. Neodgovorno je da se na primenu tog sporazuma čeka 15 godina", kazao je Ban Ki-mun na obeležavanju 15. godišnjice potpisivanju tog sporazuma u sedištu UN u Beču.

"Pozivam sve vlade koje to još nisu učinile, da odmah potpišu, odnosno ratifikuju ovaj sporazum. Posebno pozivam zemlje čija je ratifikacija od ključnog značaja za primenu sporazuma", kazao je generalni sekretar UN.

"Ostalo je osam (zemalja koje nisu potpisale sporazum) i spreman sam da se sastanem sa liderima" (tih zemalja), poručio je.

Sporazum koji zabranjuje nuklearne eksplozije u civilne i vojne svrhe, do sada su potpisale 182 zemlje, a ratifikovalo ga je njih 157.

Pogledajte još