Takva - Strah pred Bogom

Jedan od najboljih turskih filmova 2007. godine i pobednik Sarajevskog filmskog festivala, "Takva – strah pred bogom" je debitantski film reditelja Uzera Kiziltana koji se bavi licemerjem u religiji i gubljenju poverenja njenih pristalica.

Muharem već 30 godina radi kao službenik i živi u istanbulskom kvartu gde je i rođen. Taj tihi i povučeni čovek živi skromno i usamljeno, uz molitvu i u seksualnoj apstinenciji, uz puno poštovanje najstrožih islamskih doktrina. Njegova izuzetna privrženost veri privlači pažnju lidera jedne bogate i moćne verske grupe, pa ga zapošljavaju kao inkasanta, da prikuplja najam za njihove brojne posede. Dobija kola, svog vozača, odelo, sat, mobilni telefon i sve ono što nikada nije imao. Transformacija od jednostavnog religioznog čoveka do proračunatog biznismena dovodi ga do potpunog sloma. Teško mu je da se izbori s kontradikcijom između njegove vere i biznisa koji se obavlja, kao i da shvati povlašćeni tretman koji odjednom dobija gde god da se pojavi. U jednom trenutku odbija da uzme kiriju od siromašne porodice i njegovi nadređeni ga kritikuju, jer uvek će biti i bogatih i siromašnih, a organizacija obezbeđuje edukaciju novim sledbenicima, koji će pomoći siromašnima... Muharem ima stalne seksualne noćne more, preterane i neverovatne. Njegova reakcija na korupciju religijskih vođa dolazi do vrhunca...

Festivali i nagrade: Berlinale FIPIRESCI nagrada; Antalya Golden Orange Film Festival - najbolja muška uloga, najbolja režija, najbolja fotografija, scenario, muzika, kostim, šminka; Istanbul - najbolja muška uloga, nominacija za najbolji film; nominacija za Grand Prix na Flanders festivalu; Sarajevo - Nagrada žirija za najbolji film, Srce Sarajeva za najbolju fotografiju. 

Pogledajte još