Uhvati Smarta

Dobar dan… Dobili ste telefonsku sekretaricu. Ako danas želite da pretite Iraku, pritisnite taster 1, ako želite da pretite Americi, pritisnite taster 2, za pretnju Londonu pritisnite taster 3… Jedna je od boljih fora iz filma "Uhvati Smarta". 

Šta, u stvari, ovaj film može da nam pokaže? Malo humora, i mnogo toga o američkom društvu. Parodija na političke (ne)prilike u svetu, odgovor na pretnje.

Scenaristi Tom Astl i Met Amber, s režiserom Piterom Sigalom, između ostalog, američku anksioznost, strah od terorista, Rusa, Turaka, Bosanca (svega što je strano, daleko i nepoznato) pretvaraju u humor. Šale se i na račun svoje nacije – pa tako glavni junaci ne umeju da izgovore prezime preprodavca oružja iz Bosne, Krstića.

U bioskopu uglavnom mlađa publika, tinejdžeri. Šmekaju se, muvaju, odmeravaju… Njima je svakako zanimljivo.

Ne treba zaboraviti sjajnu glumačku ekipu, sa Stivom Karelom i En Hatavej na čelu. Oni koji dobro poznaju filmsku industriju kažu da je Stiv Karel genijalac - tipičan američki komičar, ali s mozgom, za koga nikada ne znate kada je ozbiljan, a kada se zeza.

Karel je igrao u seriji "The Office", filmovima "Little Miss Sunshine", "The 40 Year Old Virgin", a naravno, kao i većina američkih uspešnih komičara, počeo je u šou "Saturday Night Live".

En Hatavej tek treba da se dokaže, mada je i u ovom filmu bila sasvim na mestu. Ima veoma milo i nevino lice, i neusiljenu glumu. Sasvim solidna je bila i u "The Devil Wears Prada" ("Đavo nosi Pradu"). Kad je u pitanju privatni život, sada je u frci, jer joj je bivši dečko uhapšen kao težak biznis-prevarant. Čak se govorilo da mu je ona pomagala u prevari, ali En je to demantovala.

Ova komedija nastala je kao omaž kultnoj američkoj seriji iz 60-ih godina, koja se na satiričan način bavila fenomenom tajnih agenata. Novi Smart pretenduje da bude inteligentan, beskompromisan i urnebesno smešan, kako autorska ekipa filma ocenjuje nekadašnju seriju.

Nada Veljković

Pogledajte još