Sajam šljive

Plotunom iz prangija sa podgorskih brda u petak, 29. avgusta u podne će svečano biti otvorena treća po redu privredno- trističko, kulurna manifestacija Sajam šljiva –Osečina 2008.

Pored domaćina Podgoraca po prvi put će na štandovima u Sportskom centru svoje prizvode izložiti i proizvođači iz regiona, promoteri šljive i proizvoda od „plavog zlata“ kao srpskog nacionalnog brenda. 

Tokom sajma izlagači će, razmeniti iskustva u proizvodnji sa proizvođačima iz ostalih krajeva Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Pored izložbe šljiva, proizvoda od tog voća, biće organizovano takmičenje u pripremanju tradacionalnih jela.

U etno dvorištu će biti izloženi ručni radovi, a neće izostati ni najatraktiviniji sadržaji, pečenje rakije i kuvanje pekmeza, priprema tradicionalnih jela. Posebna atrakcija za brojne goste biće nastupi pevačkih grupa i folklornih ansambala iz Makedonije , Slovenije i Srbije.

Svoja najnovija filmska ostvarenja prikazaće majstori etno i dokumentanog filmskog sadržaja. Na sajmu će biti predstavljena i monografija „Šljiva bre“ Petra Lazića a biće priređena i izložba slika sa12. saborovanja likovnih umetnika na temu „Šljiva kraljica voća„ Osečina.

U zabavnom delu programa koncerte će održati Neverne bebe i Sanja Đorđević. Organizatori su predvideli i brojne nagrade za najbolje učesnike sjama. Dukati će pripasti proizvođaču najbolje šljive, vlasniku naj šljivika, proizvođačima najbolje rakije, najslađeg šljivinog kolača, pekmeza, karabana, ručnih radova, tradicionalnih jela.

Gosti sajma biće u prilici da uživaju u čarima podgorskih planina, jer organizatori su predvideli organizovan odlaske na Medvednik i obronke Sokolskih planina, kao i poseta rinskom mostu i crkvi brvanari u Sakdru, sagrađenoj pre tri veka.

Dragan Ilić

Pogledajte još