Jedino sportisti i intelektualci pošteno bogati

PRAG, 25. februara 2012. (Beta) - Nakon tranzicije privrede i društva Česi su uvereni da su bogatstvo pošteno stekli samo sportisti i intelektualci, dok za većinu političara, tajkuna i zvezda šou biznisa smatraju da su se obogatili na nepošten način, pokazala je najnovija studija češke Akademije nauka.

Prema toj studiji Sociološkog instituta Akademije nauka Češke o raslojavanju češkog društva, čak 88 odsto Čeha smatra da veze i bitna poznanstva znače više nego sposobnosti i rezultati u radu u njihovoj zemlji.

Više od dve trećina Čeha, 68 odsto oseća da jačaju tenzije izmedju bogatih i siromašnih u društvu.

Čak 90 odsto ocenilo je da su se razlike u životnom standardu veoma povećale u toku poslednje decenije a da se to društveno raslojavanje odvija na nepošten način.

"U ovoj zemlji smo doživeli toliko prelazaka imovine u druge ruke a u nizu slučajeva ljudi su stekli imovinu a da ništa nisu uradili. Devalvirane su vrednosti kao raditi na sebi, stvoriti firmu, kontinuitet rasta bogatstva, generacije koje rade na tome da uvećaju imetak", kazala je o studiji za današnje Pravo sociološkinja Jiržina Šiklova.

Ona je dodala da Česi prave razliku kako je stečeno bogatstvo i podsetila da negativne emocije ne izazivaju restitucije imovine stečene pre 1948. godine koju su nacionalizovali komunisti.

Pogledajte još